ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Mart 2014 Pazartesi 10:47

Seçim coşkusu piyasalara da yansıdı

Seçim coşkusu piyasalara da yansıdı

Yerel seçimler sonrası belirsizlik ortadan kalkınca dolar/TL 2,1658'e gerilerken borsanın da 70.000 puanı aşması bekleniyor.


Yurtiçi piyasalarda dün gerçekleştirilen yerel seçimler sonrasında belirsizliğin ortadan kalkmasının etkisiyle dolar/TL son iki ayın en düşüğü olan 2,1658'e gerilerken, borsanın yükselişini devam ettirerek 70.000 puanı aşması bekleniyor.

Küresel piyasalarda geçen haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan kişisel gelir ve harcamalar ile Michigan Üniversitesi güven endeksi verilerinin beklentiler dahilinde gelmesinin ardından yükseliş eğiliminin etkili olduğu görüldü. Yurtiçi piyasalarda ise Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi geçen hafta yerel seçim öncesi başladığı ralliyi cuma günü de devam ettirmiş ve cuma günü yüzde 3'ün üzerinde değer kazanarak 69.000 puanı aşmıştı.

Geçen hafta yatırımcısına yüzde 7,03 kazandıran BIST 100 endeksi, mart ayı başından beri devam eden yükseliş eğilimi ile yıl başından bu yana gerçekleşen kayıplarını telafi ederek önceki yıl kapanışına göre yüzde 1,94 artıya geçti. Analistler, yabancı yatırım kuruluşlarının yerel seçimlerden önce AK Parti'nin Türkiye genelinde yüzde 40'ın üzerinde oy alabileceği ve siyasi belirsizliğin ortadan kalkacağı şeklindeki yorumlarının özellikle BIST 100 endeksinin banka hisseleri öncülüğünde hızlı bir yükseliş trendine girmesini desteklemişti.

Yerel seçim kesin olmayan seçim sonuçlarına göre AK Parti'nin Türkiye'nin genelinde beklentilerin üzerinde oy aldığının belli olmasının ardından dolar/TL bankalararası piyasada 2,17 seviyesinin altına gerileyerek 29 Ocak'ta Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının ardından gördüğü en düşük seviyenin hemen üzerinde 2,1655'i gördü.

Analistler, BIST 100 endeksinde seçim öncesi başlayan rallinin seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve siyasi istikrarın devam edeceği beklentileri ile kısa vadede devam edebileceğini ifade belirterek, 70.500 ve 72.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor. Veri ve haber gündeminin özellikle Nisan ayının ilk haftasında yoğun olacağını ifade eden analistler, yatırımcıların sert hareketliliklere karşı temkinli olmalarını kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

09.45 Fransa 4. çeyrek GSYH

10.00 Türkiye 4. çeyrek GSYH

10.00 Türkiye şubat ayı dış ticaret dengesi

16.45 ABD mart ayı Chicago PMI

17.30 ABD mart ayı Dallas Fed aktivite endeksi  

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER