ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2013 Pazartesi 13:25

Schröder, yeni ve geniş reform paketi talep etti


Sosyal Demokrat Partili (SPD)eski Başbakan Gerhard Schröder, uluslararası arenada Almanya’nın rekabet gücünü koruması için eğitim ve göç politikalarında köklü değişikliklere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bild’e mülakat veren Schröder, "Brezilya ve Çin gibi yükselen ekonomi güçlerine attığımız avantaj farkını ancak rekabet yeteneğimize yönelik yoğun çalışmalarla koruyabiliriz. Bunu başardığımız takdirde yeterince istihdam sağlanabilir, emeklilik maaşları ödenir, iyi okul ve sokaklara sahip oluruz.” dedi. Eğitim ve araştırmalara daha çok yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan eski başbakan, daha çok tam gün okullara ve daha çok göçe ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

“Nüfus gerilemesini dikkate aldığımızda göçe ihtiyacımız var.” diye konuşan Schröder, Almanya’nın göç ülkesi olup olmadığı yönündeki tartışmaların zarar verici olduğunu, hâlâ yüksek eğitimli insanların buraya geldikleri için şükredilmesi gerektiğini belirtti.

AGENDA 2010′UN ÜZERİNDEN 10 YIL GEÇTİ

Gerhard Schröder, 14 Mart 2003’de Federal Meclis’te Agenda-2010 reform paketini tanıtmıştı. SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Frank-WalterSteinmeier, Agenda-2010 reformunun doğru karar olduğunu savunarak, “Schröder, Angela Merkel’in şimdi yaptığı gibi cesaretsiz yönetseydi şu an İtalya, Fransa ve İspanya gibi daha büyük sorunlarla ekonomik krizin ortasında olurduk.” dedi. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de bu reform paketini savundu.

Ülkenin önde gelen ekonomi uzmanlarından da yeni reform talepleri gelmeye başladı. Ren Vestfalya Ekonomik Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr. Christoph Schmidt, siyasette Agenda 2010’dan sonra daha büyük reforma ihtiyaç olduğu yönündeki bilincin giderek azaldığını belirtti.

Welt am Sonntag’a konuşan uzman, yaşlanan nüfusu göz önünde bulundurarak emeklilik yaşı ve sağlık sigorta konusunda değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Schmidt’in yanı sıra diğer ekonomik araştırma kurumlarının yöneticileri reform taleplerini dile getirdi. 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER