ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Nisan 2014 Pazartesi 12:40

Sanayi ciro endeksi yüzde 0,2 azaldı


Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,2 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde Şubat ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,1 artarken imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 0,3 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı Sanayi Ciro Endeksi ‘ni açıkladı. Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,3 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 13,5 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 20,5 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış sermaye malı imalatında gerçekleşti.

ANA SANAYİ GRUPLARI

Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre Şubat ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3,1 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro sanayi endeksinde en yüksek artış ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatında oldu. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde Şubat ayında bir önceki aya oranla en yüksek artış yüzde 6,3 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatında gözlendi. Onu yüzde 5 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç), yüzde 4,2 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

MEVSİM VE TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ TOPLAM CİRO

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro sanayi endeksinde en yüksek düşüş tütün ürünleri imalatında görüldü. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde Şubat ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 22 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Onu yüzde 6,2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı, yüzde 5,0 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı izledi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER