ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Kasım 2014 Cuma 07:15

Rusya: Petrol fiyatları 60 doların da altına düşebilir

Rusya: Petrol fiyatları 60 doların da altına düşebilir

Rusya’nın petrol devi Rosneft’in Başkanı İgor Seçin, gelecek yılın ortasına kadar petrol varil fiyatlarının 60 doların da altına düşebileceği uyarısında bulundu.


Rusya’nın petrol devi Rosneft’in Başkanı İgor Seçin, gelecek yılın ortasına kadar petrol varil fiyatlarının 60 doların da altına düşebileceği uyarısında bulundu. Viyana’da toplanan OPEC ülkelerinin petrol üretiminde kesinti kararı almaması Brent çıkışlı petrolün varilinin 73 dolara kadar düşmesine sebep oldu.

Avusturya gazetesi Die Presse’ye konuşan Seçin, “Biz petrol varil fiyatlarının 60 dolar ya da daha altına düşmesini bekliyoruz. Ancak bu gelecek yılın ortası ya da yıl sonunu bulur" dedi. OPEC zirvesi öncesi Viyana’da petrol üreticisi ülkelerin temsilcileri ile görüştüğünü belirten Seçin, petrol fiyatlarının düşük kalmaya devam etmesi durumunda, Rusya’nın bir kısım projeleri durdurarak günlük üretim kapasitesini 200-300 bin varil düşürebileceğini belirtti.

ABD’nin kaynaklarına bağlı olarak 2025 sonrası üretim kapasitesinde düşüş yaşayacağı öngörüsünde bulunan Seçin, “Bu kriz durumunda bir kısım şirketler düşük fiyatlarla operasyonlarına devam edemeyecek. Kriz piyasanın yeniden şekillenmesine neden olacak" diye konuştu.

OPEC ülkeleri günlük 30 milyon varil üretim potansiyelinde herhangi bir değişim yapılmamasını kararlaştırdı. Yıl başından bu yana petrol fiyatları yüzde 30 civarında düştü. Üretimin artmasının fiyatların düşmesinde en önemli etken olduğunu belirten Seçin, “Pratikte tüm uzmanlar 2017-2025 döneminde üretimin tavan yapacağını düşünüyor. 2025 sonrası ise üretim düşmeye başlayacak. Şu an ABD’nin üretim artışı fiyatları yükseltiyor, gelecekte üretim azalması da yükselmesine neden olacak.” değerlendirmesinde bulundu. Seçin’e göre, petrol piyasalarının kartel tarzı bir organizasyon yerine; üretici, tüketici ve düzenleyicilerin dahil olduğu bir konseye ihtiyacı var.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER