ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Kasım 2014 Pazartesi 19:55

Rusya gıda geçiş şartlarını zorlaştırdı

Rusya gıda geçiş şartlarını zorlaştırdı

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya, 24 Kasım’dan itibaren gıda geçişlerinde sıkı kontrollere başladı.


Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi Rosselhoznadzor, Gümrük Birliği içinde bulunan Belarus ve Kazakistan’ın Rusya’ya yönelik izinsiz sevkiyat için kullanıldığını açıkladı.

Yeni kararla ilgili Interfax’a bilgi veren Rosselhoznadzor, “Burada transit geçecek ürünlere izin verilecek. Belarus’dan Kazakistan’a gidecek ürünler kontrol edilecek. Tüm ürünlerin girişleri ve çıkışları kontrol altında olacak.” dedi.

Bu yönde bir karar alınmasında yasaklı ülkelerin bir çoğunun Belarus üzerinden Rusya’ya mal göndermeleri ile ilgili yoğun tespitler olduğunu ifade eden ajans, “Ürünün Kazakistan için olduğu söyleniyor. Ancak Rusya’da kalıyor. Yeni uygulama ile tüm ürünleri kontrol edebileceğiz. Bu ürünlerin giriş ve çıkışları bilinecek.” açıklamasında bulundu.

Rosselhodnadzor’a göre Belarus ile Kazakistan arasında gıda ürünleri ile ilgili yeni bir kaçak transit hat oluştu. Yetkili son dönemde Avrupa Birliği ülkelerinde üretilen Belarus üzerinden Kazakistan’a ulaştırılmak üzere yola çıkan 11 bin ton yaş meyve ve sebzenin Rusya’da kaldığı bilgisini paylaştı. Bu rakam Belarus’un ihraç ettiği gıda ürünlerinin yüzde 10’unu oluşturuyor.

Yaptırım sürecinde Türkiye’den Rusya’ya gönderilen gıda ürünlerinde avantaj elde edilirken, standartlara uygun olunmaması nedeni ile sıklıkla Türk ürünleri de kapılardan geri dönüyor.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER