ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Nisan 2013 Cuma 09:28

Rusya ekonomisine ‘savunma harcamaları’ uyarısı

Rusya ekonomisine savunma harcamaları uyarısı


Rusya Maliye eski Bakanı Aleksey Kudrin, halkın çok hoşuna gitmeyecek, ancak hayati öneme sahip tedbirler almadan Rusya ekonomisinin yeniden büyüme trendine giremeyeceğini söyledi.

Başkanlığını yaptığı Sivil İnisiyatif’in düzenlediği forumda konuşan Kudrin, “Hükümet popüler olmayan gerçek tedbirleri almaktan korkuyor.” eleştirisi getirdi.

Savunma Bakanlığı harcamalarında eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le 2011’de yaşadığı sorun nedeni ile Maliye Bakanlığı görevinden alınan Kudrin, Rusya finans politikaları üzerinde ağırlığı bulunuyor.

Rusya gayri safi milli hasılası 2013’ün ilk iki ayında yüzde 0,9’luk bir büyüme gerçekleştirirken, geçen yılın aynı döneminde yüzde 4,3’lük büyüme sağlanmıştı. Rusya Ekonomi Bakanlığı Mart ayı için de büyüme rakamlarının beklentinin altında olduğunu açıkladı. 2013 için nakit çıkışı rakamları ise 0-10 milyar dolar aralığından 30 milyar dolar seviyesine revize edildi.

Makroekonomik olumsuzlukların Kıbrıs’ta yaşanan krizin de etkisi ile ağırlaşacağı uyarısında bulunan Kudrin, “Genelde Rusya yapısal reformlara yanaşmıyor. Reformlar yıllardır beklemede tutuluyor.” eleştirisi getirdi.

Rusya’nın sosyal harcamaları kısması ve emeklilik yaşını artırması gerektiğini savunan Kudrin, programların popüler olmamasının dikkate alınmaması gerektiğini savundu.

Savunma harcamalarının mutlaka kısılması gerektiğini kaydeden Kudrin, “Yol inşa etme yerine milyarlarca dolar israf ediliyor. Hükümet kurumları ve savunma harcamaları için geçen yıl 700 milyar ruble (23 milyar dolar) fazla harcama yapıldı. Bu yıl 700 milyar ruble daha artırılması planlanıyor. Bu para ekonominin kalkınmasına büyümesine katkı sağlamıyor. Bu harcamaların verimsiz olduğu konusunda uyarmak istiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bazen bir araya geldiklerini ve düşüncelerini paylaştıklarını ifade eden Kudrin, “Bazen başkanla görüşüyoruz. Ancak şimdi içeriğini ifade edemem. Kendisi temel konularla ilgili düşüncelerimi sordu, ben de yaklaşımlarımı açıkladım.” dedi.

 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER