ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Aralık 2014 Salı 11:39

Rusların gözde pazarı

Rusların gözde pazarı

Avrupa Birliği'nin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya için, Türkiye daha da önemli bir pazar konumuna yükseldi.


Türkiye, Avrupa Birliğinin (AB) ekonomik yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya için doğalgaz ticaretinde yıldızı daha da parlayan bir pazar haline geldi.

Enerji alanında ısınma ve elektrik ihtiyacını büyük oranda doğalgazdan karşılayan Türkiye'nin bu alandaki ithalat miktarı, abone sayısının, konut, sanayi ve elektrik üretiminde doğalgaz kullanım miktarının artmasıyla büyüyor.

Türkiye, doğalgaz ithalatını büyük oranda Rusya'dan karşılıyor. Öyle ki, Türkiye, Almanya'nın ardından Gazprom'un ikinci en büyük satış pazarını oluşturuyor. Türkiye pazarı, AB'nin ekonomik yaptırımlarının hayata geçirildiği bir dönemde Rusya için çok daha büyük önem taşıyor.

Türkiye, geçen yılın ilk 6 ayında Rus enerji şirketi Gazprom'dan 12,9 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. Bu yılın aynı döneminde bu miktar 14,07 milyar metreküpe çıktı. Söz konusu dönemde ithalat miktarı 1,17 milyar metreküp arttı. Yılın ilk yarısında Rusya'dan yapılan doğalgaz ithalatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artış kaydedildi.

Aynı dönemde Gazprom'un Avrupa'ya olan doğalgaz ihracatındaki artış ise daha sınırlı oldu. Geçen yılın ilk yarısında Gazprom, Avrupa'ya 78,86 milyar metreküp doğalgaz ihraç ederken, bu yılın aynı döneminde bu miktar 80,84 milyar metreküpe çıktı. Söz konusu dönemde Gazprom'un Avrupa'ya doğalgaz ihracatı yüzde 2,5 arttı.

Bu gelişmelerle Avrupa'ya ihraç edilen Rus gazından Türkiye'ye yapılan arzın payı da büyüdü. Avrupa'ya satılan Rus gazında Türkiye'nin payı geçen yılın ilk yarısında 16,36 iken, bu yılın ilk yarısında bu miktar yüzde 17,40'a çıktı.

Türkiye, geçen yıl ithal ettiği yaklaşık 45 milyar metreküplük doğalgazın yarıdan fazlasını da Gazprom'dan aldı. Gazprom'dan tedarik edilen doğalgaz miktarı 26,7 milyar metreküpü buldu. Geçen yıl yaklaşık 47 milyar metreküp doğalgaz tüketen Türkiye, gaz ihtiyacını karşılayabilmek için 45 milyar 269 milyon 90 bin metreküp doğalgaz ithalatı gerçekleştirdi.

Rus enerji şirketi Gazprom'un, geçen yıl Avrupa'ya arz ettiği 162,7 milyar metreküp doğalgazın yaklaşık yüzde 16'sını Türkiye aldı.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER