ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Ekim 2014 Cuma 14:47

Ruble rekor seviyeye geriledi

Ruble rekor seviyeye geriledi

Ruble, S&P'nin ülkenin kredi notunu çöp seviyesine düşüreceği endişesiyle birlikte Rusya MB'nin para birimi işlem bandını 2012'den bu yana en büyük oranda artırmasının ardından rekor düşük seviyeye geriledi


Ruble, uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un ülkenin kredi notunu yatırım yapılamaz seviyeye (çöp seviyesi) düşüreceği endişesiyle birlikte Rusya Merkez Bankası'nın para birimi işlem bandını 2012'den bu yana en büyük oranda değiştirmesinin ardından rekor düşük seviyeye geriledi.

Merkez bankası, web sitesinde yayınlanan bilgiye göre, hedeflediği dolar-euro sepeti karşısında koridoru 40 kopek (rublenin yüzde biri) kadar yükseltti. Ruble sepet karşısında, dün yüzde 0.8 gerilemesinin ardından yüzde 0.4 zayıflayarak Moskova saati ile 11:21'de 46.8826 seviyesinde düştü. 10 yıl vadeli Rusya tahvil faizi, bir baz puan yükselerek yüzde 9.88 ile 1 haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Rusya'nın para politikası otoritesi rubledeki düşüşü yavaşlatmak için Ekim ayında 16 milyar dolardan fazla harcama yaptı. Ruble, ABD ve Avrupa Bilriği'nin (AB) Ukrayna kriziyle ilgili Rusya'ya uyguladığı yaptırımlarının ülkede dolar sıkıntısı yaratması ile geçtiğimiz üç ayda dünyanın en büyük değer kaybını kaydetti.

S&P'nin bugün Rusya'nın kredi notunu açıklaması bekleniyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moodys, geçtiğimiz hafta Ukrayna krizi ve uluslararası yaptırımların ülkenin ekonomik büyümesini olumsuz etkilediğini belirterek Rusyanın kredi notunu ikinci en düşük yatırım yapılabilir seviyeye düşürdü. Moodys ülke notunu bir kademe düşürerek Baa1den Baa2ye indirdi ve ülkenin negatif görünümünü korudu

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER