ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 16:13

Romanya'daki Türk CEO'ları krizi görüştü


Romanya’daki üç önemli Türk şirketi yöneticisi “Profesyonel Gözüyle Romanya Ekonomisi” panelinde yaptıkları konuşmada zor dönemde işadamları arasındaki dayanışmanın önemine dikkat çektiler. Büyükelçi Ömür Şölendil’in de katıldığı panelde konuşan Credit Europe Bank Genel Müdürü Ömer Tetik, Romanya’nın krizi iyi yönettiğini ifade ederek, özellikle merkez bankasının aldığı tedbirler ve politik istikrarla ülkenin büyüme trendine girdiğini belirtti.

‘Kanal D’ CEO’su Haluk Kurçer ise kriz dönemini, yönetimi bir iki kişi yerine bütün kuruma yayarak atlattıklarını vurguladı. Kurcer, “Zor dönemlerde işadamları arasında dayanışma çok önemli.” dedi. Romanya’nın yaşadığı olumsuz gelişmelerden sonra artık normalleşmeye doğru bir ivme yakaladığını söyleyen Garantibank Romanya Genel Müdürü Ufuk Tandoğan da yaptığı konuşmada, “Ülkede krizin etkileri giderilmeye ve normalleşmeye giden bir yol var. Romanya’nın normalleştiğini söyleyebiliriz. Kötü bir süreçten sonra ülkenin geldiği nokta fena değil. Ben, Romanya’nın geleceğine daha iyimser bakıyorum.” dedi.

Türk İşadamları Derneği (TİAD) tarafından Ramada Majestik Otel’de düzenlenen ve başkanlığını Ahmet Hamdi Demirel’in yaptığı panelde konuşan Türk yönetici ve bankacıları, krizi yaşayan birçok AB ülkesine göre Romen ekonomisinde olumlu ve istikrarlı gelişme olduğunu söyledi. Ülkede hâlâ; tarım, enerji, IT gibi birçok alanda önemli fırsatlar olduğunu belirten profesyonel yöneticiler, krizde özellikle yönetimin tabana yaygınlaştırılması ve maliyetlerin azaltılması hususları üzerinde durdu. Yeni yatırımcı işadamlarına da iyi bir fizibilite ve araştırmadan sonra yatırım yapmaları tavsiye edildi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler için kredi garantisi veren (FNGCM) isimli kuruluş bulunduğunu, bu kuruluşun bugüne kadar işletmelere 2,8 milyar Euro kredi kullandırdığını belirten Garantibank Romanya Genel Müdürü Ufuk Tandoğan, bu konuda işadamlarına şu tavsiyelerde bulundu: “FNGCM sadece geçen yıl 700 milyon Euro kredi kullandırmış. Yeni bu ay Mihail Kogalniceanu isimli bir programla da 400 bin Euro’ya kadar kredi verilmeye başlandı. Faizini devlet ödüyor. Bunlar fırsat olabilir diye düşünüyorum.”

Romen ekonomisinin istikrarlı olduğunu, finansal olarak istikrarı koruyan bir mekanizma bulunmasının çok önemli olduğunu söyleyen Kanal D Romanya CEO’su Haluk Kurçer de, “Ama, Romanya, Avrupa Birliği’ne çok bağımlı bir ülke. AB toparlanmadan Romanya’nın tünelin ucundaki yeşil ışığı görmesi zor.” tespitini yaptı.

Hukukçu Mugur Boğdan Mitroi ise işadamları arasında meydana gelen problemlerin çözümünde hakem kurumu ile ilgili bilgiler verdi. Çok sayıda işadamının takip ettiği panel öncesinde Büyükelçi Ömür Şölendil yeni dernek üyesi işadamlarına üyelik rozetlerini taktı. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER