ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Kasım 2014 Perşembe 13:18

Reklam harcamalarına ne kadar harcandı?

Reklam harcamalarına ne kadar harcandı?

2014’ün ilk 6 ayı itibarıyla reklam harcamalarının toplam büyüklüğü 2 milyar 979 milyon TL olarak gerçekleşti.


Yüzde 52’sini televizyon, yüzde 19,4’ünü basın, yüzde 18,2’sini dijital, yüzde 6,7’sini açıkhava, yüzde 2,2’sini radyo ve yüzde 1,1’ini ise sinema reklamları oluşturdu.

Reklamcılar Derneği üyesi medya ajanlarının verileriyle hazırlanan 2014 yılının ilk 6 ay reklam harcamaları açıklandı. Reklamcılar Derneği’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan derneğin başkanı Alper Üner, ilk olarak derneğin 30. yılı münasebetiyle hazırlanan ‘Logoyu Büyütenler’ belgeselini basın mensuplarıyla paylaştı. Kristal Elma Festivali’nin ikincisinin tamamlandığında ve dünyada Cannes’dan sonra gelen ikinci pazarlama iletişim etkinliği olduğunu söyledi. Festivalin 8 bin 505 katılımcı, 120 konuşmacı, 83 oturum, 54 stant ve 158 partner ile büyük bir ekosistemi kapsadığını vurgulayan Güner, yarışmada 3 bine yakın başvuru aldıklarını ve 290 ödül verdiklerini söyledi.

Ardından Reklamcılar Derneği Asbaşkanı Demet İkiler, ilk 6 aylık reklam piyasası rakamların paylaştı. Bir önceki yıl aynı döneme kıyasla yüzde 2,69 büyüme gerçekleştiğini kaydetti. Söz konusu döneme bakıldığında atipik bir büyüme olduğunu söyleyen İkiler, şunları aktardı:

"Bunun çeşitli sebepleri var. Bildiğiniz gibi reklam, pek değişkene paralel olarak değişkenlik gösteriyor. Bu anlamda da 2014’ün başı itibariyle hafif bir kur dalgalanmasının yaşandığı bir dönemde zaten Ocak ayı yatırımların biraz daha yavaş geçtiği bir aydır. Böyle bir ortamda seneye başladık. Mart sonu seçim döneminin olduğu zamanda, seçim çalışmalarının ağırlıklı olarak medyada yer alması sebebiyle yatırımlarını biraz daha azaltan reklam verenlerimiz oldu. Dolayısıyla reklam yatırımlarının en yüksek seviyeye ulaştığı Mart-Nisan aylarında, nisan daha yavaş mart ise biraz daha iyi geçti."

"SOMA FACİASINDAN DOLAYI REKLAM PAZARINDAN AZALMA YAŞANDI"

Mayıs ayının yatırımların en yüksek olduğu aylardan bir tanesi olduğunu söyleyen İkiler, "Maalesef Türkiye bildiğiniz gibi acı bir gerçekle sarsıldı. Soma faciasından dolayı ve reklam iletişim pazarında çok ciddi bir azalma yaşandı. Reklamlarını bu dönemde azaltan veya reklamlarına ara veren reklam verenlerimiz oldu. Dolayısıyla Mayıs da atipik bir ay olarak gerçekleşti." diye konuştu. Yaz ayının reklam sektörü açısından yatırımların az olduğu bir dönem olduğunu ifade eden İkiler, "Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olması da bu dönemdeki harcamalarda belli yavaşlamalara sebep oldu. 2014’ün ilk 6 ayında bu bahsettiğimiz sebepler dolayısıyla yıl, bir önceki yıla gördüğümüzden daha düşük bir rakam karşımıza çıktı." dedi.

Öte yandan dünya reklam piyasasının da yüzde 5,3 büyüyerek 523 milyar dolara ulaştığı kaydedildi. Reklam yatırımlarda ilk 5 ülke; Amerika, Japonya, Çin, Almanya ve İngiltere şeklinde sıralanırken, 2016 yılında Çin’in Japonya’yı, İngiltere’nin de Almanya’yı geçeceği tahmin ediliyor. Yükselen pazarlar arasında ise Çin, Hindistan ve Latin Amerika’nın yüzde 12 civarında büyüyeceği tahmin ediliyor.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER