ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Kasım 2014 Pazartesi 07:20

Petrolün varilini 100 dolara çıkarmak için anlaştı

Petrolün varilini 100 dolara çıkarmak için anlaştı

OPEC içinde petrol varil fiyatlarının yeniden 100 dolar seviyesine çekilmesi için ortak çalışma kararı aldı.


İran ve Venezüella, Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) içinde petrol varil fiyatlarının yeniden 100 dolar seviyesine çekilmesi için ortak çalışma kararı aldı. Petrol fiyatlarının 80 doların altına gerilemesi Rusya’nın yanı sıra İran ve Venezüella ekonomilerine de olumsuz yansıyor.

Venezüella Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez, İran Petrol Bakanı Bican Namdar Zangeneh’le Tahran’da ikili bir görüşme gerçekleştirdi. OPEC ülkeleri 27 Kasım’da yapılacak toplantıda petrol fiyatları ve üretim konusunda görüşmelerde bulunacak.

TASS haber ajansına göre Venezüella Dışişleri Bakanı petrol varil fiyatının 100 dolara çıkarılması konusunda İran’la mutabık olduğunu söyledi. Ramirez, fiyatların çok düşük seviyede olduğunu, istikrarsız durumun dünya petrol piyasasında aktif olan hiçbir ülkeye yarar sağlamadığını ifade etti.

İran Petrol Bakanı Zangeneh de, “Geleneksel olarak İran ve Venezüella’nın OPEC çerçevesinde pozisyonları birbirine yakın. Bizim petrol alanında işbirliğimiz saygıdeğer” dedi.

İki bakan, OPEC ülkesi diğer ülkeleri de bu konuda işbirliği içinde olma çağrısı yaptı. İran ve Venezüella 1960’da kurulan OPEC’in 5 kurucu üyesi arasında yer alıyor.

Haziran ayından bu yana petrol varil fiyatları yüzde 30 civarında geriledi. Brent çıkışlı petrolün varili 79 dolara, Ural çıkışlı petrolün varili de 77 dolara düştü.

Moskova, petrol varil fiyatlarının 80 doların altına çekilmesi konusunda ABD ve Suudi Arabistan’ın anlaştığına inanıyor. Her 1 dolarlık düşüş yıllık bazda Rusya ekonomisine 2 milyar dolarlık kayıp olarak yansırken, petrol fiyatlarının 65 dolar seviyesine kadar düşebileceği tahminleri yapılıyor.

Zangeneh açıklamasında düşen petrol fiyatları nedeni ile sektördeki uzman işçilerin ücretlerinin Ulusal Gelişim Fonu tarafından karşılandığını söyledi. Rusya ise düşen petrol fiyatlarından etkilenen döviz piyasalarında istikrar için yıl başından bu yana 70 milyar dolar harcadı. Aşırı değerlenen dolar 47 rubleye kadar çıkarken, yıl sonu enflasyon rakamlarının yüzde 9’ları bulması bekleniyor.

Petrol varil fiyatlarının yükseltilmesi ile ilgili gündem Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin’in bugün başlayan Tahran ziyaretinde de gündeme gelecek.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER