ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Aralık 2014 Perşembe 11:11

"Petrol fiyatlarındaki düşüş problem değil"

"Petrol fiyatlarındaki düşüş problem değil"

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding, petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel ekonomide problem olmadığını, aksine çözümün bir parçası olduğunu belirtti.


 Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding, petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel ekonomide problem olmadığını, aksine çözümün bir parçası olduğunu belirtti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Schmieding, ucuz petrol fiyatlarının dünya ekonomisinin seyrini olumlu anlamda değiştireceğini ifade etti.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün de her değişim gibi ekonomik anlamda kaosa yol açtığını, piyasaların şu anda bu düşüşün olumsuz etkileri konusunda endişeli olduğunu belirten Schmieding, bu endişelerin mantıklı olduğunu kaydetti.

Petroldeki gerilemenin küresel ekonomide problem olmadığını, aksine çözümün bir parçası olduğunu belirten Schmieding, ABD, Avrupa, Japonya, Çin ve Hindistan için ucuz petrol fiyatlarının karşılaşabilinecek en iyi durum olduğuna dikkati çekti.

Holger Schmieding, düşük enerji fiyatlarının tüketicilerin diğer harcamalarına daha çok katkıda bulunabileceğini, ABD, Avro Bölgesi ve İngiltere'de satınalma gücünün ve fabrikaların azalan girdi maliyetlerinin büyümeye olumlu etki yapabileceğini söyledi. Düşüşün Avro Bölgesi'nde enflasyonu aşağıya doğru baskılayabileceğini ancak, bu durumun deflasyon riski yaratmayacağını dile getiren Schmieding, bölgede tüketicilerin ucuz petrol fiyatları nedeniyle otomobil satın almayı ötelemeyeceğini aktardı.

Ucuz petrolün Avro Bölgesi'nde tüketicilere daha fazla harcama gücü verebileceğini, bu durumun da talepte artışı sağlayabileceğine işaret eden Schmieding, petrol fiyatlarındaki düşüşün Avro Bölgesi'nde enerji dışı sektörleri de destekleyebileceğini dile getirdi.

Gerilemenin aynı zamanda Batı'nın Ukrayna'yı desteklemesinde kolaylık sağlayabileceğini ayrıca, Rusya'nın şu anki ekonomik kapasitesinin de herhangi bir savaşa girme ihtimalini azalttığını vurgulayan Schmieding, Rusya'nın işgalci politikasının bedelini ekonomisiyle ödediği yorumunu yaptı.

Schmieding, Rusya'nın ekonomik problemlerinin daha büyük endişelere sebep olabileceğini ancak, bu endişelerin Batı ekonomisine etkisinin sınırlı olacağını belirtti.

Analistler, Rusya'nın, OPEC'i takip ederek, gelecek yıl mevcut petrol üretim seviyesini koruyacağını açıklamasının da petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü seyri desteklediğini, gerilemelerin devamında 57,70 ve 54,50 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydetti.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER