ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Aralık 2014 Salı 14:47

Petrol fiyatları cari açığı nasıl etkiler?

Petrol fiyatları cari açığı nasıl etkiler?

Petrol fiyatlarının 75 dola seviyesinde olmasının Türkiye için olumlu etkileri olacağı ve pozitif gelişmelerin sağlanabileceği belirtiliyor.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2015 yılı itibarıyla petrol varil fiyatları, ortalama 75 dolar seviyesinde olursa cari açığımıza olumlu katkısı 12 milyar dolar civarında olacak. Maliyet enflasyonunu da aşağı çekerek enflasyona da 1,5 puan civarında etkisi olacak" dedi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığında düzenlenen İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Yılın ortasında 115 dolar civarındaydı petrol varil fiyatları, şu anda 60 dolar, neredeyse yarı yarıya indi. Türkiye'nin ciddi bir petrol ithalatçısı olduğunu ve cari açığa da ciddi yansımaları olduğunu düşündüğümüzde yıl sonu için bir hesaplamanız oldu mu? Bu düşüşün Türkiye'ye etkisi ne olacak?" sorusu üzerine Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bu düşüşün Türkiye'ye etkisi sıfır olacak. Çünkü daha henüz o noktaya geldi. Aralık sonu itibariyle uzman kuruluşlarımız, Merkez Bankamız, Hazine bu konularda çok daha net rakamlar söyleyeceklerdir. Tabii petrol fiyatlarında yüzde 45'in üzerindeki düşüş, doğrudan benzin fiyatlarına yansıyarak, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarında indirim şeklinde ekonomimizde maliyet anlamında da yansımaya başladı. Ama cari açığımıza etkisinin aralık ayı sonu itibariyle başlayacağını ve önümüzdeki yıldan itibaren yani şu anda cari açığımızın 19,3 milyar dolar düşmesi, yüzde 37 daralmasının içinde petrol fiyatlarındaki düşme yok. Onun için 'sıfır' dedim ama aralık ayı sonundan itibaren önümüzdeki yıl itibariyle çok olumlu yansımaları da mutlaka ve mutlaka olacaktır.

2015 senesi itibariyle ortalama petrol varil fiyatları 75 dolar seviyesinde olursa, petrolün cari açığımıza olumlu katkısı 12 milyar dolar civarında olacak. Petrol fiyatlarının 2015 yılında, enflasyona da çok olumlu yönde etkisi olacak. Sadece bunun, yani 75 dolarlık ortalamayla önümüzdeki seneyi kapatmamızın 12 milyar dolar civarında cari açığa pozitif katkısının yanı sıra maliyet enflasyonunu da aşağı çekerek, enflasyonda 1,5 puan civarında bir etkisi olacak."

"Türkiye'ye pozitif gelişmeler sağlayacak"

Petrol ve enerji fiyatlarında kasıtlı bir şekilde uygulanan politikanın, kontrolün elden kaçabileceğini, aşağı doğru bir kırılmanın kendiliğinden yaşanabileceğini anlatan Zeybekci, şöyle devam etti:

"75 dolar seviyesi 2015'te Türkiye'ye pozitif gelişmeler sağlayacaktır. 60 dolar olursa, 15 milyar doların üzerinde bir rakamdan bahsederiz. Bunun maliyet enflasyonuna katkısı çok daha olumlu olur, enflasyona etkisi çok daha iyi olur. Asıl enflasyonla mücadele böyle olursa, enflasyonun sebeplerini ortadan kaldırıcı, üretimi ve arzı arttırıcı tedbirlerle enflasyonu Türkiye'nin gündeminden tamamen kaldırmakla ilgili elimize bir fırsat geçer diye düşünüyorum."

Ekonomi Bakanı Zeybekci, dahilde işleme belgeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakanlıklarla temasların daha sağlıklı yapılabilmesi için dahilde işleme belgeleri kapatma işlemlerinin bakanlığın bölge müdürlüğü onayıyla yapılacağını anlatan Zeybekci, ihracatçı birliklerinin dahilde işleme izin belgesiyle ilgili kapatmalarda yolsuzluk ya da suistimale rastlanmadığını belirtti.



 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER