ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Ekim 2014 Cuma 15:51

Özel maden çalışanlarının umudu yeni torba kanun

Özel maden çalışanlarının umudu yeni torba kanun

Başkan İsa Mutlu, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaptığı açıklamada özel maden ocaklarında çalışan işçilerin ve işyeri sahiplerinin, yeni çıkacak torba kanunu beklediklerini söyledi.


Genel Maden işçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaptığı açıklamada özel maden ocaklarında çalışan işçilerin ve işyeri sahiplerinin, yeni çıkacak torba kanunu beklediklerini söyledi. Son torba kanunla maliyetlerin yükselmesi sonucunda birçok özel maden ocağı sahibi kapatmış ve binlerce işçi işsiz kalmıştı. İşçi maliyetlerinin 2 bin 400 liraya yükselmesi ve çalışma saatinin 6 saate düşürülmesi gibi hakların verilmesi, işverenlerin maden ocaklarını kapatma yoluna gitmesine sebep olmuştu.

Kandilli beldesinde faaliyet gösteren özel bir maden ocağı ile Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) arasında yaşanan anlaşmazlık sebebiyle 600 işçi çıkarılmayla karşı karşıya kalmıştı. Çalışanlar, işten çıkarılan arkadaşları için Kandilli'den Zonguldak Madenci Anıtı'na kadar yürümüştü. Süreçle ilgili açıklamada bulunan GMİS Şube Başkanı Mutlu, sürecin devam ettiğini, işçilerin her gün çıkarılma korkusuyla yer altına çalışmaya indiğini, bunun da iş güvenliği açısından sakınca oluşturduğunu ifade etti. Problemle ilgili olarak yeni torba kanunun beklendiğini kaydeden Mutlu, “Açıkçası hükümet kanadından, çözüme yönelik bir açıklama ve girişim bekliyoruz. Önümüzdeki salı günü, yeni torba yasa için görüşmeler başlayacak. Özel maden ocağı işletmecilerinin, çıkacak torba yasada SGK primleri ve vergi teşvikleriyle ilgili beklenti ve talepleri var. Aynı zamanda rödevansla ilgili beklenti içerisindeler. Biz GMİS olarak, yaşanan sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşturulup madencilerimizin huzur içerisinde çalışabilmelerinin sağlanmasını istiyoruz.” dedi.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER