ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Mart 2013 Pazar 12:42

Otomotivde tedarikçi ana sanayiyi zorluyor

Otomotivde tedarikçi ana sanayiyi zorluyor


Otomotiv sektöründe 2012’de tedarik sanayinin toplam otomotiv ihracatındaki payı yüzde 43’e yükseldi. TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Bu payı 2013’de yüzde 45’e yükseltmeyi hedefliyoruz.” dedi.

        Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD), 35. Olağan Genel Kurulu’nda bir araya gelen otomotiv endüstrisinin paydaşları, 2023 hedeflerine birlik ve beraberlik içinde ulaşılacağı mesajını verdi. TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, genel kurulda otomotiv endüstrisinin Türkiye için önemini vurguladı, hedeflerini paylaştı. Dudaroğlu, üyelerin mevcut iş hacimlerini koruyarak dışa açılmaları gerektiğini vurguladı.

        YAN SANAYİ PAYINI ARTIRIYOR

        2013 yılında 1,1 milyon adet üretim, iç pazarda 810 bin adet satış, endüstri olarak 20 milyar dolar ihracat öngördüklerini belirten Dudaroğlu, “2012’de toplam ihracat içinde tedarik sanayi payı yüzde 43 iken, bu yıl bunu yüzde 45 seviyesine taşımayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

        Markalaşma konusunda üyelerinin mutlaka Turquality programından yararlanması gerektiğini ve bunun için tanıtım programları gerçekleştireceklerini aktaran Dudaroğlu, orta vadede üretimin Asya ülkelerine kayacağını kaydetti. Özellikle Çin’i ve Hindistan’ı hedef gösteren Dudaroğlu, dışa açılımlarda her fırsatı değerlendireceklerinin sinyalini verdi.

        YERLİLİK ORANI YÜZDE 80’E YÜKSELDİ

        TAYSAD Başkanı Dr. Dudaroğlu, girdi tedarik stratejisi çalışmaları kapsamında motor, aktarma organları ve otomotiv elektroniğinin teşvik edilmesiyle halen yaklaşık yüzde 56 seviyesinde olan yerlilik oranının yüzde 80’ler seviyesine yükselebileceğinin altını çizdi. Yeni teşvikleri de hatırlatan Dudaroğlu, iç pazarda büyük hacimlere ulaşan ve Türkiye’de üretim yapmayan markalara yatırım için çağrıda bulundu. Bu çağrılarını üye oldukları CLEPA örgütüyle Avrupa’daki tüm ana sanayiye duyurduklarını aktaran Dudaroğlu, “İç pazarımızın güçlenmesi için sektörde oluşabilecek cari açığa meydan vermeyecek şekilde adil vergi düzenlemeleriyle ülkemizi yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirmeliyiz.” dedi.

        PAYDAŞLARI TAYSAD’I YALNIZ BIRAKMADI

        Genel kurula katılan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisini 2023 hedefine taşıyacağına inandığı 2. Ar-Ge Proje ve Tasarım yarışmasının önemini anlattı.

        Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen de iç pazar satışlarındaki ithal-yerli oranlarına dikkat çekti, bunun çok iyi takip edilmesi gerektiğini söyledi.

        Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Şükrü Ilısal, otomotiv sanayinin ülke ekonomisi için olmazsa olmaz olduğunu ve bunu kabul ederek çalıştıklarını aktardı.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER