ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Kasım 2014 Çarşamba 14:17

Otomotiv ihracatında "parite" darbesi

Otomotiv ihracatında "parite" darbesi

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Sabuncu, otomotiv ihracatının ekim ayında yüzde 2 kayıp yaşamasının, avronun dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle pariteden kaynaklandığını söyledi.


Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv ihracatının bu yıl ocak-ekim döneminde, geçen senenin aynı aylarına göre yüzde 7'lik artışla 18,6 milyar dolara geldiğini belirtti.

Sektör dış satımının, ekim ayı haricindeki son 18 ayda kesintisiz arttığını hatırlatan Sabuncu, "Bu ay (ekim), yüzde 2'lik bir düşüş var ama bu ay paritenin de çok büyük bir etkisi var. Geçen sene ekim ayında 1,36 olan parite, bu sene ekim ayında ortalaması 1,27. Parite kaybımız olmasaydı, esasında ekim ayında yüzde 2'lik bir düşüş değil, yüzde 3,4'lük bir artışımız olacaktı. Maalesef biraz da bu ay paritenin kurbanı olduk. 18 ay arka arkaya olan artışımız bu ay parite nedeniyle durmuş oldu" ifadesini kullandı.

Otomotiv endüstrisinde ağırlıkla ihracatın avroyla yapıldığına dikkati çeken Sabuncu, geçen ay yaptıkları çalışmaya göre, 2013'te dış satımın yüzde 85'inin avro cinsinden olduğunu aktardı.

Buna karşı ihracat rakamlarının dolarla hesaplandığını dile getiren Sabuncu, "Şimdi parite değiştikçe, parite düşerse, dolar bazında da ihracat rakamımız düşmüş oluyor, artarsa da artmış oluyor. Son iki aydır parite yüzde 30'un altına indi. Daha önceki aylarda, yüzde 30, 32, 33, 35 şeklinde devam eden parite yüzde 30'un altına indi ve ekim ayında ortalamada da yüzde 27'ye geldi. Bu tabii ihracatımızı olumsuz etkiledi" değerlendirmesinde bulundu.

"İhracatımızda 2015, 2014'ten kötü olmaz"

Ocak-ekim döneminde yüzde 7'lik bir artış olduğuna işaret eden Sabuncu, "Seneyi de tahminen yüzde 7-8'lik bir artışla kapatacağımızı ve 22 ila 23 milyar dolarlık bir rakama ulaşacağımızı tahmin ediyorum" diye konuştu. Sabuncu, şunları kaydetti:

"Yılın ortasından bu yana gidişata bakarak hedefimizin 22-23 milyar dolar seviyelerinde oluşacağını dillendirdik. Şimdi de aynı öngörüde bulunuyoruz. Bu rakam şöyle önemli; bugüne kadar elde ettiğimiz en yüksek ihracat değeri 2008 yılında 24,7 milyar dolardı. O günden sonraki en iyi rakam olmuş olacak, bu 22-23 milyar dolarlık rakam. Otomotiv dış satımının ezici çoğunluğu Avrupa ülkelerine yapılıyor. Tartışmasız ilk sırada yer alan Almanya'yı, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi ülkeler takip ediyor. Yılın 10 ayında bu ülkelere olan sektör ihracatı devamlı arttı. 2015, 2014'ten kötü olmaz, Avrupa olarak düşündüğümüz zaman. 'İhracatımızda 2015 de 2014'ten kötü olmaz' diye varsayıyoruz. Çünkü ihracatın yüzde 74'ü doğrudan Avrupa Birliği ülkelerine gidiyor. Yani oradaki bir genişleme ya da daralma bizi haliyle hemen etkiliyor."

Rusya pazarında daralma

Rusya'nın ise çok büyük potansiyele sahip olduğunu ve sektör için hedef pazar konumunda bulunduğunu söyleyen Sabuncu, ülkede bu yıl büyük bir daralma olduğunu bildirdi. Sabuncu, şu bilgileri verdi:

"Yüzde 15-20'ler arasında daralma var. Tabii bu da bizim ihracatımızı kesinlikle olumsuz etkiliyor. Rusya pazarı neden daraldı? Bir sürü sebepleri olabilir; petrol fiyatlarının düşmesinden tutun da Ukrayna ile olan ilişkilerine kadar. Gelecek sene de Rusya pazarının çok fazla toparlanacağını açıkçası ümit etmiyoruz. Bir miktar toparlanabilir ancak yüzde 15-20'lik oranı sıfırlayacak şekilde ya da daha iyi bir duruma geleceğini zannetmiyoruz. Yani toparlanması birkaç seneyi alabilir diye düşünüyoruz."

"Otomotiv 9'uncu kez şampiyon olacak"

Otomotiv endüstrisinin, yılı yine ihracatta lider sektör olarak tamamlayacağını belirten Sabuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Otomotiv endüstrisinin sektör olarak ihracatı, 8 yıldır arka arkaya birinci, yani şampiyon. Kısmetse bu sene 9'uncusu da olacak. Yavaş yavaş yaklaşıyoruz, şurada iki ay kaldı. 9 sene arka arkaya sektör olarakihracat şampiyonu olacak. Bu çok önemli bir şey tabii. Hem Türkiye'ye yarattığı katma değer hem getirdiği döviz hem de sağladığı dış ticaret fazlası. Onu da söylemem lazım; ilk 9 ayda otomotiv endüstrisi 2,7 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Bu da önemli. Yani cari açık, dış ticaret açığı yaratan bir endüstri değil, bilakis fazla veren bir endüstri durumunda."

"Avronun 3 lira olması iyidir ama 2,80'in altına inmemesi lazım"

Kurların seviyesinin, sektörün rekabet gücü açısından son derece önemli olduğuna değinen Sabuncu, geçmiş dönemde kurların çok fazla düşmesi yüzünden büyük sıkıntılar yaşandığını anımsattı. Sabuncu, şöyle konuştu:

"Hatta ana sanayi de olmasa bile yan sanayide bazı projeler maalesef Türkiye'ye gelememişti, başka ülkelere gitmişti fakat kurlar şimdi belli bir seviyeye geldi. Ağırlıkla otomotiv endüstrisinin alım satımları avro ile olduğu için avronun değeri önemli. Hep şunu söylüyoruz; bugün olarak baktığımızda avronun 3 lira olması iyi bir değerdir ama 2,80'in altına da kesinlikle inmemesi lazım. O zaman rekabet gücümüzü maalesef olumsuz şekilde etkiliyor. Olumsuz etkileri belki şu an birden görülmez ama yeni projeleri alamadıkça bunların etkileri 3-5 sene sonra çıkmaya başlar." 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER