ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Kasım 2014 Çarşamba 12:28

Osmanlı'dan bugüne çikolatanın tarihi kitap oldu

Osmanlıdan bugüne çikolatanın tarihi kitap oldu

Türkiye’nin çikolata tarihi kitabı 'ÇUKULATA: Çikolatanın Yerli Tarihi', çikolata üreticisi Nestlé’nin desteğiyle okurlarla buluşmaya hazırlanıyor.


Pera Palace Hotel’de düzenlenen tanıtım gecesine Nestlé Türkiye Çikolata Grubu Genel Müdürü Oben Akyol, kitabın yazarı Saadet Özen, firmanın temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Programda konuşma yapan Nestlé Türkiye Çikolata Grubu Genel Müdürü Oben Akyol, "Nestlé olarak desteklediğimiz Türkiye’nin ilk çikolata tarihi kitabı, çikolatanın zaman içinde yüklendiği toplumsal ve kültürel anlamlara ışık tutarken, diğer yandan Nestlé tecrübesinin, uzmanlığının, çikolataya adanmış bir marka öyküsünün altını bir kez daha çiziyor." diye konuştu. Türkiye’de ilk olması nedeniyle referans kitap olarak kütüphanelerde yerini alacak esere destek vermekten büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirten Akyol, firma hakkında şu bilgileri verdi:

"Çikolatanın yerli tarihine en uzun süre eşlik eden ve bu serüvene yön veren bir marka olarak Nestlé’nin bu topraklardaki hikâyesi 1875 yılında başlıyor. Osmanlı sarayının resmi çikolata tedarikçisi unvanını aldığı bilinen tek çikolata firması olan Nestlé, 1909 yılında Londra ve Paris’ten sonraki satış ofisini İstanbul Karaköy’de açıyor. Ardından 1927’de Türkiye’de üretime geçilerek, İstanbul Feriköy’de ilk Nestlé çikolata fabrikası kuruluyor. Böylelikle Nestlé Cumhuriyet döneminde de çikolata tutkusunun yaygınlaşmasında önemli bir rol oynamaya başlıyor. Nestlé markası bundan sonra, 1966 yılında Damak ve 1973 yılında Chokella gibi unutulmaz çikolatalarla, 7'den 70'e herkesin kalbinde ayrı bir yer edinerek bugünlere kadar geldi."

Kitabın yazarı Saadet Özen de yaptığı konuşmada öncelikle başta Nestlé ve Yapı Kredi Yayınları olmak üzere kitabın destekçilerine ve emeği geçenlere teşekkür etti. Özen, "Günlük hayatımızda fazlasıyla alıştığımız için adeta onsuz bir hayat düşünmediğimiz çikolatanın tarihi, geçmişte insanların nasıl yaşadığını, neleri sevdiklerini, bugüne kıyasla neleri farklı, neleri aynı gördüklerini anlamamızı sağlıyor. Bu tarih bize, arşivlerin dışında kalan, sıradan insanların muazzam hikâyelerini öğretiyor." şeklinde konuştu.

Program açılış konuşmalarının ardından sona erdi.

NESTLÉ HAKKINDA

Nestlé’nin temelleri 1867 yılında İsviçre’nin Vevey kasabasında atıldı. Kimyager olan şirketin kurucusu Henri Nestlé dünyanın ilk hazır bebek mamasını geliştirdi. Farine Lactée ismi verilen bu ilk Nestlé ürünü, şirketin insanı ve sağlığı her şartta öncelikli tutma, bilimsel araştırma kalite, güven, gibi temel değerlerinin de bir sembolü oldu. Nestlé, 147 yılda yeni ürünler ve yeni kategorilerle istikrarlı bir şekilde büyüyerek dünya gıda ve beslenme sektörünün lideri haline geldi. Bugün Nestlé 500’e yakın fabrikası 339 bin çalışanı ile dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde faaliyet göstermekte.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER