Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2014 yılı Ağustos ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2014 yılı Ağustos ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Yatırımların artması hükümetin öncelikli politikasıdır" dedi.Bakan Işık, değerlendirmesinde şunları söyledi: "2014 yılı Ağustos ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artmıştır. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde bir önceki aya göre yüzde 1,4 düşüş gözlemlenmiştir. Arındırılmamış endeks ise yüzde 12,6 artmıştır. Takvim etkisinden arındırılmış rakamlar incelendiğinde de sanayi üretimimizin beklentilerin biraz üzerinde arttığını görüyoruz. Bu esas itibariyle bizim kapasite kullanım oranları ve dış ticaret rakamları ve diğer bazı göstergeleri incelediğimizde beklediğimiz bir sonuçtu. (Özellikle ağustos ayında ithalattaki artış iç pazarda bir hareketlenmeye işaret etmekteydi). Yılın ikinci yarısından itibaren sanayimiz ve genel olarak ekonomimiz tekrar canlanmaya başlamıştır. Kimse ikinci çeyrek verilerine aldanmasın. Üçüncü ve dördüncü çeyrek büyüme verileri daha iyi gelecektir. Temmuz ve Ağustos sanayi üretim rakamları da bize bunu söylemektedir. Türkiye bu yıl ihracat kanalıyla büyümektedir. İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 95’inin sanayi ürünü olduğunu göz önüne alırsak sanayinin ülke için önemi daha net anlaşılmaktadır. Sanayi ülke büyümesinin lokomotifidir. Arındırılmamış endeksin bu denli yüksek çıkmasının altında Ramazan Bayramı’nın bu yıl Temmuz ayına denk gelmişken geçen yıl Ağustos ayına denk gelmesi yatmaktadır. Bu nedenle Ağustos ayında çalışılan gün sayısı fazla olmuştur.
Yatırım malı üretimi artışı
Sevindirici bir gelişme yatırım malı üretimindeki artıştır. Yatırım malı üretimi yıllık olarak yüzde 12,8 artmıştır. Yatırım mallarındaki üretim artışı iç pazarda yatırımların tekrar canlanmaya başladığının öncü bir göstergesidir. OVP’de yer aldığı üzere yatırımların artması da hükümetin öncelikli politikasıdır. Sanayi üretimimiz bu seviyeyi hem komşularımızdaki güvenlik sıkıntıları devam ederken (Irak-Suriye, Rusya-Ukrayna), hem de Avrupa pazarlarında tekrar bir duraksama baş göstermişken yakalamıştır.
Her ne kadar özellikle Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmeler ihracatımız üzerinde baskı yaratıyor olsa da sanayicilerimiz alternatif kanalları kullanarak hem üretmeye hem de ihraç etmeye devam etmektedir. Tüm bu gelişmeler sonucunda Türkiye büyümeye devam etmektedir. Türkiye sanayisi büyüdüğü için büyümektedir. Son olarak Türkiye kronikleşen cari açık problemini de aşmaya başlamıştır. Bu yıl cari açığı yüzde 6’nın altında görmeyi bekliyoruz. (OVP öngörüsü yüzde 5,7). Türkiye büyümekte aynı zamanda kırılganlıklarını azaltmaktadır. Bu sağlıklı büyümedir."