ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Ağustos 2014 Salı 17:17

On numara yağ ile mücadele

On numara yağ ile mücadele

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Niyazi İlter, LPG yerine parfüm gazı satıldığına dikkati çekti.


Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Niyazi İlter, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının on numara yağ konusunda başlattığı mücadeleye ilişkin, "Bu konuda yapılması planlanan ve yapılabilecek her şey, konunun çözümü açısından son derece önemli" dedi.

İlter, yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının on numara yağ ile mücadele kapsamında aldığı kararları olumlu değerlendirdiklerini söyledi.

"Bu konuda yapılması planlanan ve yapılabilecek her şey, konunun çözümü açısından son derece önemli" diyen İlter, "Biz bu konuda bakanlıkla görüşüyoruz, düşüncelerimizi iletiyoruz. Bakanlığın özellikle denetimler konusunda yapmayı düşündükleri çok olumlu" ifadesini kullandı.

İlter, LPG yerine parfüm gazı satıldığına dikkati çekerek, "Bu da başka kaçak kayıt dışı kullanım örneği. Maalesef sanayide kullanılmak için tahsis edilen, kullanılması düşünülen ürün, ÖTV farkından dolayı piyasaya kayıt dışı yollardan sunuluyor. Bu, sektörün problemi" şeklinde konuştu.

 "Bu bataklığın kökünden kurutulması gerekir"

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Sekreteri Nusret Ertürk de sıklaştırılması düşünülen denetimlerin geç kaldığını düşündüklerini vurguladı.

Bunun sadece egzoz ve emisyon ölçümüyle alakalı olmadığını savunan Ertürk, "Standart dışı akaryakıtlar tabii çevre kirliliğine neden oluyor. Bu, denetimin bir bacağı ama 'biz sadece egzozlarla bunu muayene ediyoruz' dediğiniz zaman buna engel olunamaz. Bataklığın kurutulması için gerekli esas şey, yol kenarında 'on numara' adı altında yurt dışından bitkisel yağların getirilip, burada solventlerle karıştırılarak akaryakıta dönüştürülmesi ve bunun piyasada yasak olmasına rağmen satılmasının engellenmesidir" diye konuştu.

Ertürk, bu sıkıntının ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Yol kenarına çıkın bugün. Adam, ışıklı levha koymuş, 'kaçak mazot, 10 numara yağ' diyor. Devlet, karayolu üzerinde standart dışı akaryakıt satılmasına engel olmuyorsa kullanılmasına da engel olamazsınız. Bunun satanına, ithal edeninine, dağıtımını yapana, taşıyanına ve kullananına ayrı ceza kesmeniz lazım. Bunu sadece egzoz emisyonuyla engelleyebilir misiniz, engelleyemezsiniz ama mutlaka engelleyici tedbirlerden bir tanesi bu olabilir.

Öncelikle karayolu kenarlarında standart dışı, her ne ad altında satılıyorsa satılsın, bütün ürünlerin engellenmesi lazım. Bakanlığı aldığı tedbir, radikal tedbir değildir, önleyici bir tedbirdir, caydırıcıdır. Bu, yine gariban kamyoncu ve otobüsçünün sırtına binen bir şey. Siz bu bataklığı kökünden kurutmak zorundasınız."

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER