ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Aralık 2014 Salı 11:23

Ocak'ta emekli olanlar...

Ocakta emekli olanlar...

Emekliliği dolan memurlar dikkat! Ocak'ta maaş katsayısı artacak.


Emekliliği dolan memurlar dikkat! Ocak'ta maaş katsayısı artacak. Dilekçenizi bu ay değil, Ocak'ta verirseniz hem alacağınız ikramiye hem de emekli maaşınız daha yüksek olur...

Bazı ayrıntılara dikkat ederek daha fazla emekli maaşı almak mümkün. Emekliliği dolan memur emeklileri, başvuru tarihine dikkat ederek hem ikramiyesini hem de emekli maaşını artırabilir. Ocak ayında memur maaşları zamlanacak. Toplu sözleşme çerçevesinde memur maaşlarına yüzde 3 zam yapılacak. Ocak'ta maaş katsayısının artacak olması, emekli aylığının hesabında kullanılan ortalama aylık kazancı yükseltecek. Buna bağlı olarak memurların hem emekli ikramiyesi hem de emekli maaşı yükselecek.

BİN 576 TL ARTIŞ

Bu nedenle bu ay emeklilik başvurusunda bulunmaya hazırlanan memurlar, eğer Ocak ayını beklerse kazançlı çıkacak. 31 Aralık'ta emekli olacak bir memur, dilekçeyi Ocak ayı başında verirse emekli ikramiyesi ve maaşı daha fazla olacak. Örneğin; bu ay emekli olan 1/4 derecesinden bir öğretmen, 52 bin 558 lira emekli ikramiyesi, bin 640 lira da emekli aylığı alır. Eğer bu öğretmen, Ocak ayında emekli olursa ikramiyesi 54 bin 134 liraya, bağlanacak emekli aylığı ise bin 689 liraya yükselir. Yani öğretmen gün farkıyla ikramiyesini bin 576, bağlanacak emekli aylığını da 49 lira artırabilir.

NASIL HESAPLANIR ?

Memurların emekli ikramiyesi, emekli keseneğine esas kazanç ile hizmet yılının çarpımıyla bulunuyor. Ancak ikramiyenin hesabında 30 yılın üzerindeki hizmetler dikkate alınmıyor. Örneğin; 35 yıllık çalışması olan memur, emekli olduğunda ikramiyesini 30 yıl üzerinden alır. 30 yıldan fazla çalışan memurun emekli aylığı artar ancak emekli ikramiyesi artmaz.

HİZMET YILI DA MAAŞI ARTIRIR

Memurlarda emekli aylığını artırmanın bir yolu da hizmet yılını artırmaktan geçiyor. 25 hizmet yılını dolduran bir memur, emekli olmayıp çalışmaya devam ederse, alacağı emekli aylığı da yükseliyor. 25 yılın üzerinde çalışılmış her 1 yıl için aylık bağlama oranı yüzde 1 artırılıyor. 30 yıl çalışmış bir memura emekli aylığı bağlanırken, aylık bağlama oranı 25 yılın üzerinde çalıştığı 5 yılın karşılığı olarak yüzde 5 yükseltiliyor.

İKİ ŞART ARANIYOR

Memurun emekli olabilmesi için ilk şart yaş. Hangi yaşta emekli olunacağı, ilk kez sigortalı olunan tarihe göre belirleniyor. İkinci şart ise hizmet  yılı. 
 

(Takvim)

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER