ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Aralık 2014 Salı 10:27

Nükleerde yaman çelişki

Nükleerde yaman çelişki

Dünya genelinde 72 nükleer santralin inşaatı devam ediyor.


Türkiye’de nükleer santralle ilgili tartışmalar sürerken dünyada halen 72 santralin inşaatı sürüyor. Enerji zengini Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Brezilya ise çoktan nükleere geçti. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre,  Türkiye’de nükleer santral kurulmasına yönelik tartışmalar yapılırken, dünya devleri enerjisini bu kaynaktan sağlıyor. G-20 ülkeleri başta olmak üzere 33 ülkede nükleer enerji santralleri bulunuyor. Dünyada işletme halindeki nükleer santral sayısı toplam 435 iken, inşaat halindeki nükleer santral sayısı ise 72. Petrol, doğalgaz ve kaya gazı kaynaklarıyla dikkat çeken ABD’de 100, Fransa’da 58, Almanya’da 9 nükleer santral bulunuyor.

Faturamız 60 milyar dolar

Halen Amerika’da 5, Fransa’da ise 1 nükleer santralin inşaatı sürüyor. Zengin enerji kaynaklarına sahip G. Afrika, Birleşik Arap Emirliği, Brezilya gibi ülkelerde ise ya nükleer santral var ya da inşaat halinde bulunuyor. Türkiye yıllık 60 milyar dolara yaklaşan enerji faturasını ve bu faturaya bağlı olarak cari açığını düşürmenin hesabını yaparken, farklı kesimler tarafından nükleer santrale yönelik eleştiriler devam ediyor. Enerji uzmanları bu gelişmenin perde arkasında Türkiye’nin petrol ve doğalgaza mahkum edilmesinin yattığını belirtiyor.

317 REAKTÖR PROGRAMDA

Uluslararası Atom Enerjisi’nin verilerine göre 15 Temmuz 2014 tarihi itibariyle Tayvan dahil 31 ülkede toplam 435 nükleer reaktör faaliyette bulunuyor. Aralarında daha önce nükleer güç santrali bulunmayan Birleşik Arap Emirliği ve Belarus’un da bulunduğu 16 ülkede ise hali hazırda 72 reaktörün yapımı devam ediyor. 2030 yılına kadar 164 nükleer reaktör planlanmakta. 317 nükleer reaktör ise ülkelerin nükleer programlarında yer alıyor. Türkiye’nin enerji açığını kapatma ve kaynakları çeşitlendirmeye yönelik yapılan Akkuyu Nükleer Santrali, 1200 Megavatlık (MW) dört üniteden oluşacak ve toplam 4800 MW kurulu güce sahip olacak. Bu rakam da Türkiye’nin kurulu gücünün yaklaşık yüzde 9?luk bölümüne denk geliyor. 2022’de faaliyete geçecek Akkuyu Nükleer Santrali Projesi inşaatında ise 4 bini Rus, 8 bini Türk olmak üzere yaklaşık 12 bin kişinin çalışacağı hesaplanıyor.

Silahlar susarsa hazır giyimde 25 milyar $’ı aşarız

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, 2014’ü 19 milyar dolar ihracat ile kapatacaklarını belirterek, komşu ülkelerdeki gerilimin sona ermesi halinde 3 yıl içinde 25 milyar doları yakalayacaklarını söyledi. TGSD’nin Kimtex Tekstil sponsorluğunda düzenlediği Gelecek Satın Alma Stratejileri ve Beklentileri Paneli’nin açılışında konuşan Negrin, hazır giyimin 2014’de pek çok sanayi sektörünün üzerinde performans gösterdiğine dikkat çekti. Yıllık ihracatın yüzde 10 artarak 19 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Negrin “Toplam iç satışlar yüzde 8 artarak 54 milyar TL’ye, modern perakende satışları ise yüzde 10 artarak 37 milyar TL’ye ulaştı” dedi. Bu arada toplantı sırasında Kimtex’in kumaşlarıyla bir de defile düzenlendi. 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER