ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Ekim 2014 Pazartesi 10:02

Norveç'in gaz uyarısı

Norveçin gaz uyarısı

Norveç, Rusya'nın gaz vanalarını kapatması durumuna karşı Avrupa Birliği'ni uyardı.


Norveç Petrol ve Enerji Bakanı Tord Lien, Rusya'nın gaz vanalarını kapatması durumunda Avrupa için yeterli alternatif olamayacaklarını Avrupa Birliği (AB) yetkililerine mektupla iletti. Norveç'teki Aftenposten gazetesinin haberine göre, Bakan Lien, bir süre önce AB yetkililerine mektup göndererek, AB üyesi 28 ülkenin ihtiyacını karşılayacak durumda olmadıklarını yazdı.

Aşırı yük kaygısı 

Mektubunda üretim kapasitesinin arttırılmasının mümkün olmadığı vurgulayan Lien, bunun denenmesi halinde ise sisteme aşırı yük bineceğini kaydetti.

Avrupa'da, Rusya'dan sonra en önemli gaz tedarikçisi olan Norveç'e temmuz ayında başvuran AB yetkilileri, Norveç'in katkısını bildirmesini istemişti. 25 Eylül'de AB yetkilileriyle Norveç arasında ikincisi yapılan enerji konferansında da Avrupa ülkelerinin gaz sıkıntısı yaşaması durumunda Norveç'in arz potansiyeli ele alınmıştı.

Bu yıl 106 milyar kübik gaz üreten Norveç'in gelecek yıl için planlanan üretim miktarı 105 milyar kübik. Bu rakamlar da Norveç'in var olan anlaşmalardan daha fazla gaz aktarımını sağlayamayacağını gösteriyor.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER