ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Haziran 2014 Pazar 21:42

Nihat Zeybekçi: SGK affı tam netleşmedi

Nihat Zeybekçi: SGK affı tam netleşmedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TBMM'deki torba kanuna eklendiği iddia edilen SGK alacaklarının affına ilişkin maddenin tam olarak netleşmediğini söyledi.


Bakan Zeybekçi, "Bakanlığımızın ilgili çalışmalarının olduğunu duyuyoruz. Dengeyi kurarak adalet duygusunu zedelemeden bir çalışma yapılabilir. Ama adalet duygusunu zedeleyecek çalışmaya da karşıyım." dedi.

Zeybekçi, Türkiye-Türkmenistan Karma Ekonomik Toplantısı'nın (KEK) açılış töreni sonunda, gazetecilerin sorularını cevapladı. Meclis'teki torba kanuna SGK’nın alacakları için bir af getirildiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Zeybekçi, “O konu tam olarak netleşmedi henüz. Bakanlığımızın ilgili çalışmalarının olduğunu duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Böyle bir affın Türkiye’de vergisini ve sigortasını ödeyen insanların haklarını gözeterek yapılması gerektiğini vurgulayan Zeybekçi, bu konuyu ihmal edenleri ödüllendirici bir yaklaşım içinde de olmamak gerektiğinin altını çizdi. Zeybekçi, “Ödüllendirilecek biri varsa vergi ve sigorta ile ilgili mükellefiyetlerini yerine getirenlerin ödüllendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu dengeyi kurarak adalet duygusunu zedelemeden bir çalışma yapılabilir. Ama adalet duygusunu zedeleyecek çalışmaya karşı olduğumu belirtmek istiyorum.” diye konuştu

"MAYIS AYI İHRACAT RAKAMLARI SEVİNDİRDİ"

Zeybekçi, gazetecilerin sorusu üzerine mayıs ayı ihracat rakamlarını da değerlendirdi. Türkiye’nin 166 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılacağına inandıklarını söyleyen Zeybekçi, ilk 5 aydaki artışın yüzde 8 olduğunu belirterek, ithalatta beklentiler doğrultusunda bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin dış ticaret açığının çok memnun edecek bir şekilde daralmaya devam ettiğini kaydeden Zeybekçi, şunları kaydetti: “Dış ticaretin daralması yüzde 30 seviyesinde. İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen yıl yüzde 60 iken, bu sene yüzde 70 oranında. Dengemizdeki bu olumlu gelişmeler cari açığın istediğimiz seviyeye gelmesi ile ekonomimiz çok başka bir rahatlamaya gelecektir. Beklentilerin tahminlerin dahilinde bir cari açık daralmasını da beraberinde getirecektir. İlk 4 aylık dönemde cari açığımız 11 milyar dolar civarındaydı. Bu yıllık 50 milyar dolarlık hedefimizin de çok fazla göstergesi olan cari açığımızdır. Onun için ihracattaki olumlu gelişmelerin Türkiye’nin reel anlamda büyümesini gerçek ihracatla reel anlamda büyümesi için son derece önemli. Mayıs ayı ihracatı bizi sevindirmiştir. İnşallah yüzde 10’luk artışa doğru gidiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”

“KDV DÜZENLEMESİNİN OLDUĞUNU ZANNETMİYORUM”

KDV indirimi hazırlığı olduğuna dair iddiaların sorulması üzerine de Bakan Zeybekçi, İhracatçılar Birliği Başkanı olduğu dönemde, Türkiye’de tekstildeki KDV oranlarının düşürülmesi noktasında büyük bir rol oynadıklarını hatırlattı. Üretim alanındaki vergi oranları yüksekliğinin kayıp kaçak oranlarını yukarı çekmede önemli etken olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekçi, şöyle devam etti:

“Bu yönde yapılan tam net bir çalışmanın yapıldığını zannetmiyorum. Ama, Plan Bütçe Komisyon Başkanı’nın bir açıklaması oldu. Aynı görüşteyiz. KDV oranlarının vergi oranlarının yüksek olması, kayıp kaçak oranlarını da beraberinde getiriyor. Ekonominin imkanları elverdikçe, bu alandaki vergi ve KDV’yi düşürmek, ekonomimizin, kayıp içine girmede pozitif etkisi olacaktır.”

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER