ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Kasım 2014 Salı 13:52

Mutlaka kazançlı cıkacağız

Mutlaka kazançlı cıkacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TANAP ile TPAO, BOTAŞ ve Türkiye'nin mutlaka kazançlı çıkacağına inandıklarını belirtti.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) ilişkin, "TPAO, BOTAŞ ve Türkiye olarak bu projeden ve bu ilişkiden mutlaka kazançlı çıkacağımıza inanıyoruz" dedi.

Yıldız, Hazar Strateji Enstitüsünün (HASEN) 2. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bakanlıkta düzenlenen etkinlikte, Azerbaycan'la çeşitli enerji projeleri gerçekleştireceklerini belirtti.

Azerbaycan ve Türkiye'de siyasi istikrar ortamının uluslarası boyutta dikkati çekecek projelerin gerçekleşmesini sağladığını ifade eden Yıldız, "Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattının bütün bunlardan daha büyük şekilde gerçekleştirilecek olan TANAP projeleri hep bu tarzda ilerlemiştir. Bizler BOTAŞ ve TPAO olarak hem TANAP'taki hisselerimizi hem de HAZAR'daki hisselerimizi arttırdık" diye konuştu.

Ortadoğu'da ve Ukrayna'da gelişen siyasi olayların Avrupa'nın enerji arz güvenliğini daha stratejik konuma getirdiğini anlatan Yıldız, önümüzdeki dönemde enerji politikalarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle 91 milyon varillik günlük tüketimin geldiği nokta son derece enteresandır. Bu konulardaki öngörüler aslında ne kadar isabetli ise ülkeler ve şirketler o kadar isabetli işler yapabiliyor. Bundan iki yıl kadar önce ham petrol fiyatlarının 135 dolar olacağına ilişkin öngörüler ve tahminler vardı. Şu anki geldiğimiz nokta ise 80-85 dolarlık bir bantta seyrediyor. Bunun ne kadar devam edeceği belli değil ama bu öngörüler yanlış olduğu kadar ülkelerin şirketlerin ve şahısların çok ciddi şekilde hesap hatalarına dönüşüyor. O yüzden bu konuda yapılacak istişare ve çalışma önem kazanıyor."

Enerjide kaynak çeşitliliğinin önemini vurgulayan Yıldız, bu anlamda TANAP'ın öneminin son bir yıldaki gelişmelerle daha da arttığını dile getirdi.

Yıdız, "TPAO, BOTAŞ ve Türkiye olarak bu projeden (TANAP) ve bu ilişkiden mutlaka kazançlı çıkacağımıza inanıyoruz" dedi.

Bakan Yıldız'ın konuşmasının ardından TPAO, BOTAŞ, TANAP, Socar Türkiye'nin kurumsal olarak HASEN'e üyeliğine ilişkin imza töreni gerçekleştirildi. Ayrıca, iki ülke arasındaki projelere katkılarından dolayı Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından Yıldız'a hatıra madalyası takdim edildi. Madalyayı Yıldız'a Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov takdim etti.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER