ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Nisan 2013 Salı 17:01

Muğla’da iş sağlığı ve güvenliği anlatıldı

Muğlada iş sağlığı ve güvenliği anlatıldı


Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nın davetlisi olarak gelen sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, "İş Sağlığı ve Güvenliği" konferansı verdi. Tezel, 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu bütün yönleriyle değerlendirdi.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, açılış konuşmasında görevde oldukları süre boyunca üyelerinin önünü açacak, yararına olacak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Karakuş, “Yeni haliyle bu kanun, bütün iş dünyasının gündemine girdi. Meslek hastalıklarının ortadan kaldırılmasıyla iş kazalarının büyük oranda önlenmesi hedefiyle şirketlerin insan odaklı hareket etmesi zorunluluğu getirildi. Ülkemizde iş kazaları, önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Dünyada 2,8 milyar kişi işgücü bulunurken her yıl 2,2 milyonu iş kazalarında yaşamını yitirmektedir. Türkiye’de de her yıl 100 bin işçiden 10’u iş kazasıyla hayatını kaybediyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran 100 binde 2. Yine Türkiye’de, iş kazaları yüzünden yılda 4 milyar lira maddi kayıp yaşanıyor.” dedi.

Ali Tezel ise yeni kanunun amacının işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek olduğunu ifade etti: “30 Eylül 2008 günü veya daha önce işe girmiş olanlar için son yedi yıllık 2 bin 520 günlük, 1 Ekim 2008 günü veya daha sonra işe girenler içinse bütün prim ödemelerinde, en çok hangi statüye göre veya banka-borsa sandığına prim ödenmişse o statü veya kurumdan emeklilik var. İşçiler ayda 30 günden az çalışıyorsa bu sürelerini, isteğe bağlı olarak SGK’ye ödeyebilecek. Ayrıca 30 günden eksik kalan primlerini de kendileri gidip ödeyecek. Geriye doğru da ödeyebilecekler. 4857 sayılı kanunla getirilen esnek çalışma modelleriyle işverenlere, 'İşçileri ayda 30 günden az çalıştırabilirsin.' denirken işçilere de 30 günden eksik sürelerin primlerini cebinden ödeme yükümlülüğü getirilmiştir. Torba Kanun’a yapılan eklemeyle 1 Ekim 2008 gününden sonraki dönem için ayda 30 günden az çalıştığı SGK’ye bildirilenler, eksik sürelerini kendi ceplerinden, tıpkı askerlik borçlanması gibi borçlanabilecek.” 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER