ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Şubat 2014 Pazartesi 07:55

'Mevduatta kalın'

Mevduatta kalın

Piyasada dalga boyunun arttığı bu günlerde uzmanlar, yatırımcıların kur ve borsadan uzak durmasını, mevduatta kalmasını öneriyorlar.


Piyasalar geçen hafta şok üstüne şok yaşadı.

17 Aralık operasyonu ve FED’ tedirginliğiyle dolar TL karşısında 2.40'a dayanınca Merkez Bankası, faizlerde sert artışa gitti ve doların ateşini aldı.Piyasa çevreleri seçimlere kadar faizde olağanüstü halin devam edeceğini öngörüyor. FED’e bağlı olarak doların da güçlü kalmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Piyasalardaki dalgalanmaların gölgesinde yatırımcıların kafası iyice karıştı. Uzmanlara göre Merkez’in son hamlesiyle şu an yıllık yüzde 8-10'larda olan mevduat faizi yüzde 10 ile yüzde 12 aralığına kadar yükselecek Seçimlere kadar yatırımcıların parayı mevduat gibi sabit getirili bir enstrümanda park etmesini öneren uzmanlar, kur ve borsada ise yatırımcıların piyasalardan uzak durmasını öneriyor.

Belirsizlik fazla, eldekini koruma dönemindeyiz

Şeker Yatırım Baş Ekonomisti Gülay Elif Girgin: Belirsizlikler fazla. Bu anlamda sabit getirili mevduatı tercih edip bir kenara parayı park edip beklemek daha mantıklı. Belirsizlik hâlâ devam ediyor. Bütün riskler fiyatların için de mi, bilemiyoruz. Şu an yatırımcılar açısından varlık üzerine varlık katmaktan daha ziyade elimizdekileri koruma zamanı.

Seçime kadar borsada çok fırsat görünmüyor

Garanti Yatırım Stratejist Tufan Cömert: Faizin seyri yukarı görünüyor. Böyle bir ortamda yatırımcıların kısa vadeli mevduatta olmalarında yarar var. Bankalar açısından zor bir dönem. Borsalarda gelişmekte olan ülkelere bakış açısı hâlâ olumsuz dönem dönem tepki alımları görebiliriz. Seçimler atlatılana kadar borsada çok fırsat görmüyorum.

Risk seven için 10 yıllık tahvil cazip

Global Menkul Değerler Stratejist Gökhan Uskuay: Risk sevmeyen 6 aylık mevduat tercih edebilir. Risk sevenler ise 10 yıllık tahvillere bakabilir. Faiz TL üzerinde baskıyı kaldırdıktan sonra ise borsanın kayıplarını bankacılık sektörü ile birlikte silmesini bekliyoruz. Kredi faizleri yüksek seyretmeye devam edecek bu yüzden arsa ve konut fiyatlarının baskılandığını göreceğiz.

Mevduatta uzun vadeli düşünün

Integral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay: Yatırımcıların mevcut pozisyonlarını sabit tutmalarını öneriyorum. Altında kısmi toparlanma var ama yeterli değil. Bir iki aylık işlem yapacak kişilerin hem kur hem borsa tarafında piyasadan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Yurtiçi belirsizliklerin artması borsaya topluca olumsuz yansıyacaktır. Mevduatta uzun vadeli düşünülmeli 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER