ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Ağustos 2014 Salı 12:57

Meslek hastalıkları azalmıyor

Meslek hastalıkları azalmıyor

Bozkır, "Sektörel büyümeye rağmen iş kazalarında ve meslek hastalıklarında azalma yok tam tersi artış var bu da vicdanları sızlatıyor. Bir şeyler yanlış gidiyor. Buna acil dur demek lazım." dedi.


Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Başkanı, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Bozkır, birçok çalışanının meslek hastalığına yakalanmasına rağmen bundan habersiz olduğunu öne sürdü. Bozkır, "Sektörel büyümeye rağmen iş kazalarında ve meslek hastalıklarında azalma yok tam tersi artış var bu da vicdanları sızlatıyor. Bir şeyler yanlış gidiyor. Buna acil dur demek lazım." dedi.

Bir çok çalışan meslek hastalığına yakalanmasına rağmen durumun farkında olmadığını dile getiren Bozkır, şunları kaydetti: "Bu sebeple ülkemizde meslek hastalıklarının büyük bir kısmı kayıtlar girmiyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda ‘Meslek hastalığı’; ‘Sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük hâllerini, ifade eder’ olarak tanımlanıyor. Özellikle Kamuda çalışan 3 milyondan fazla kişi bu konuda bilinçlendirilmeli. Kamuda çalışan bir çok arkadaşımız yaptıkları iş ve çalışma ortamının sağlıksızlığından kaynaklanan kas iskelet sistemi, kardiyolojik ve psikolojik meslek hastalıklarına maruz kalıyorlar. Ancak ne yazık ki bunların neredeyse tamamı kayıtlara girmiyor. Çalışanlarımız mağdur oluyor. Kamu da sektörsel anlamda bir meslek hastalıkları haritası çıkarıp çalışanların bilinçlendirilmesi, bu hastalıklara göre tedbirlerin yerine getirilmesi ve mevcut hastalıkların kayıt altına alınması gerekir. Kamu kendi içinde bunu organize bir şekilde halletmeli aksi takdirde İş Sağlığı ve Güvenliği kulağa hoş içi boş bir cümleden ibaret olacak."

"FİRMALAR BÜYÜK KAZANÇ SAĞLIYOR AMA…"

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte ekonomik anlamda büyük bir sektör oluştuğuna dikkat çeken Abdullah Bozkır, iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet gösteren firmaların büyük kazançlar elde ettiklerine vurgu yaptı. Bu gelişmelerin sevindirici olabileceğini dile getiren Bozkır şöyle devam etti: "Ancak sektörel büyümeye rağmen iş kazalarında ve meslek hastalıklarında azalma yok tam tersi artış var bu da vicdanları sızlatıyor. Bir şeyler yanlış gidiyor. Buna acil dur demek lazım. Önümüzdeki süreçte İş Sağlığı ve Güvenli Federasyonu kurmayı hedefliyoruz. İnşallah federasyon kurulduktan sonra iş kazaları, meslek hastalıkları ve yanlış uygulamalara daha güçlü bir şekilde müdahil olacağız. Tek amacımız; Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği standartlarının dünyada ki en iyi seviyesine gelmesine katkıda bulunmak. Evine helal rızkını götürmek için çalışan insanımızın bu kutsal görevi yerine getirirken en iyi en sağlıklı çalışma koşullarında çalışsın istiyoruz. Düşüncemiz, bağcıyı dövmek değil üzüm yemek."
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER