ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2013 Perşembe 17:25

Merkez Bankası faizi indirdi

Merkez Bankası faizi indirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faizi yüzde 5''ten yüzde 4.5'e düşürdü.


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararında politka faizi 50 baz punan indirileren yüzde 5'ten yüzde 4.50'ye çekildi. Genel beklenti 25 baz puanlık indirim olması yönündeydi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5’ten yüzde 4,5’e indirdi.

Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 4’ten yüzde 3,5’e borç verme faiz oranı yüzde 7’den yüzde 6,5’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6,5’ten yüzde 6’ya indirdi.

Banka ayrıca, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 10’dan yüzde 9,5’e indirdi.

Kurul, toplantısından sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son dönemde açıklanan veriler iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir. Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşlamaktadır. Mevcut politika çerçevesi ve emtia fiyatlarının seyri iktisadi faaliyetteki artışın cari işlemler açığına yansımasını sınırlamaktadır.

Yakın dönemde sermaye girişleri gücünü korurken kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmektedir. Kurul, finansal istikrara dair risklerin dengelenmesi amacıyla, mevcut konjonktürde bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan döviz rezervlerini artırıcı yönde makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirtmiştir. Bu doğrultuda, kısa vadeli faizlerde indirime gidilirken zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyonu katsayıları aracılığıyla ölçülü bir sıkılaştırılma yapılması uygun bulunmuştur.

Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

Küresel talepteki yavaşlama ve emtia fiyatlarının görünümü enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri azaltmaktadır. Bununla birlikte, iç talep ve kredilerdeki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Merkez rezerv opsiyon katsayısını 0.1 puan yükseltti.

Gösterge faizi karar sonrasında yüzde 5.02'den yüzde 4.94'e geldi. 

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER