ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ekim 2013 Salı 16:46

Londra Borsası'nda İslami Market İndeksi ve İslami bono geliyor

Londra Borsasında İslami Market İndeksi ve İslami bono geliyor


İngiltere, 'İslami Bono'nun piyasalarda işlem göreceği ilk Batılı ülke olacak. Londra Borsası'nda ise İslami kaidelere uygun yeni bir 'İslami Market İndeksi' oluşturulacak.

Başbakan David Cameron, bugün Londra'da başlayan Dünya İslami Ekonomik Forum'unda yaptığı konuşmada, İngiltere'nin 'sukuk' adı verilen İslami bonoların işlem göreceği ilk 'Müslüman olmayan ülke' olduğunu açıkladı.

Cameron ayrıca, Londra borsasında yeni bir 'İslami Market İndeksi' oluşturmak için plan yaptıkları müjdesini verdi. Bu yeni uygulamalarla İngiltere, daha çok Müslüman yatırımcıyı ülkeye çekmeyi amaçlıyor.

İslami finansın İngiltere ekonomisi için iyi bir fırsat olduğunu belirten Cameron, İslami bankacılığın geleneksel bankacılığa göre yüzde 50 daha hızlı büyüdüğüne, son 7 yıl içinde İslami yatırımların yüzde 150 arttığına ve gelecek yıl 1.3 trilyon Sterlin yatırım beklediklerine dikkat çekti.

Cameron konuşmasının devamında, "Londra'nın sadece İslami finansın Batı'daki en büyük başkenti olmasını istemiyorum. Londra'nın Duabi ile birlikte 'dünyanın' en büyük İslami finans merkezi olmasını arzu ediyorum." ifadelerine yer verdi. Bazı ülkelerin dünyadaki değişimi görmezden gelerek içine kapandığı yorumunda bulunan Cameron, "Fakat İngiltere böyle bir hataya düşmeyecek." diye konuştu.

Başbakan Cameron, İngiltere Hazine Bakanlığı'nın, gelecek yıl 200 milyon sterlin değerinde 'sukuk' adı verilen İslami bonoları piyasaya süreceğini de sözlerine ekledi. İslami kaidelere göre işlem görecek bonoların, faiz kazancı yerine menkul kıymetlerden sabit bir getirisi olacak.

Batılı ülkeler içerisinde İslami finans ile en uyumlu bankaların İngiltere’de bulunduğunu savunan Cameron sözlerini şöyle sürdürdü: “25 avukatlık firması İslami finans konusunda hizmet veriyor. 16 üniversitemizde İslami finans üzerine işletme masterı (MBA) bulunuyor. Son olarak Cambridge Üniversitesi de geçtiğimiz hafta üst düzey yöneticilere yönelik İslami finans programı başlattı. Dünyanın hiçbir ülkesinde İslami finans konusunda bu çapta ve derinlikte hizmet bulamazsınız.”

'Değişen Dünya, Yeni İlişkiler' temasıyla düzenlenen 9. Dünya İslam Ekonomi Forumu forum, ilk kez İslam dünyası dışındaki bir ülkede gerçekleştiriliyor. Üç gün sürecek forumda Türkiye'yi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan temsil ediyor.







KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER