ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Ekim 2014 Perşembe 16:44

Kuru fasulyeden üzen haber

Kuru fasulyeden üzen haber

Kuru fasulye üretimi yüzde 30 oranında düştü.


Ege Bölgesi’nin kuru fasulyesiyle ünlü ilçesi Simav’da bu yıl yaşanan don ve kuraklık sebebiyle kuru fasulye üretimi yüzde 30 oranında düştü. Yaşanan rekolte kaybıyla birlikte fiyatların artması ise, çiftçiye bir nebze olsun teselli oldu.

Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner geçen yıl 7 bin 500 ton dolayında fasulye üretiminin gerçekleştiği ilçede bu yılki rekoltenin 5 bin 250 ton dolayında tahmin edildiğini ve fiyatların da toptan 8 ila 9 TL arasında değiştiğini söyledi.

Bu yıl ülke genelinde etkili olan don ve kuraklık olayının Simav’da da kuru fasulye üretiminde etkili olduğuna vurgu yapan Başkan Bütüner, “Özellikle 18 bin 500 dekarlık kurutulmuş göl arazisinde ekimi gerçekleşen kuru fasulye don ve kuraklıktan çok etkilendi. Bu yüzden üretim yüzde 30 oranında düştü. Yaşanan rekolte kaybıyla birlikte kuru fasulye fiyatları da arttı. Fiyatların artması ise şüphesiz rekolte kaybıyla üzülen çiftçimizi sevindirdi” dedi.

Küçük daneleri, kısa sürede pişmesi ve gaz yapmayan özelliğiyle tüketicilerin bir numaralı tercihi haline gelen sofraların vazgeçilmezi Simav fasulyesi üreticisi Mehmet Özelci (61) ise, “Kuru fasulye bu yıl rekoltesiyle bizi üzdü, ancak fiyatıyla sevindirdi” şeklinde konuştu.

Üretici Ümit Belgin (56) de, “Bu yıl yaşanan don ve kuraklık sebebiyle kuru fasulye üretimi yüzde 30 oranında düştü. Ancak fiyatının 8-9 TL’ye çıkması bizi sevindirdi. Düşük rekolteden dolayı bozulan moralimizi yüksek fiyatı düzeltti” diye konuştu.




KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER