ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Ağustos 2014 Cuma 09:27

Küresel piyasalar Yellen'in açıklamalarını bekliyor

Küresel piyasalar Yellenin açıklamalarını bekliyor

Küresel piyasalar, önceki günkü Fed toplantı tutanakları ve dün açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden belirgin şekilde iyi gelmesinin ardından bugün Fed Başkanı Janet Yellen'in yapacağı konuşmaya odaklandı.


Küresel piyasalar, önceki günkü ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları ve dün açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden belirgin şekilde iyi gelmesinin ardından bugün Fed Başkanı Janet Yellen'in yapacağı konuşmaya odaklandı.

ABD'de önceki gün Fed toplantı tutanaklarının faiz artırımının tahminlerden önce başlayabileceği algısını artırmasının ardından dün açıklanan makroekonomik veriler de bu algıyı destekledi. ABD Philadelphia aktivite endeksi, ikinci el konut satışları ve haftalık işsizlik başvuruları beklentilerden belirgin şekilde iyi gelirken, S&P 500 endeksi tarihinin en yüksek seviyesini görerek, kapanış rekoru kırdı. Dow Jones ve Nasdaq endekslerinin de zirve tırmanışı devam etti. Analistler, bugün Jackson Hole'da konuşacak Yellen'in parasal genişlemeye yönelik söylemlerinin piyasanın yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Avrupa tarafında, ABD'de beklentilerden iyi gelen makroekonomik veri serisinin devam etmesi ve dün Avro Bölgesi imalat sanayi PMI verisinin beklentilerin altında kalmasının etkisiyle avro/dolar paritesi yaklaşık bir yılın en düşük seviyesi olan 1,3242'ye kadar geriledi. Hisse senedi piyasaları ise yükseliş eğilimini sürdürdü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,93, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,33, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,23 yükseliş kaydetti.

Yurt içinde ise dün dolar/TL'nin küresel piyasalarda dolara olan talebin artmasıyla son beş ayın en yüksek seviyesi olan 2,1891'i gördükten sonra gerilemesi, tahvil-bono ve hisse senedi piyasasında yatay bir seyrin görülmesine neden oldu. BIST 100 endeksi günü yüzde 0,11'lik artışla 50 günlük hareketli ortalamasının da geçtiği 79.000 puan sınırında tamamlarken, dolar/TL dün günün ikinci yarısında başladığı düşüş eğilimini bugün bankalararası piyasanın açılışında da sürdürüyor. Analistler, AK Parti'nin genel başkan adayı olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklanmasının ardından yeni kabinede ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağına ilişkin açıklamaların öne çıkacağını belirtirken, yurt dışında ise Yellen'in söylemlerinin takip edileceğini kaydediyor.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER