Küresel piyasalar, jeopolitik risklerin devam etmesine karşın pozitif görünümünü korurken, bugün ABD'de açıklanmaya başlayacak büyük banka bilançoları ve hareketlenecek veri trafiği takip edilecek.
İspanya'daki referandum krizi, İngiltere'de Brexit görüşmeleri, ABD ile İran ve ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilimler ve Orta Doğu’daki risklerin gündemi meşgul etmesine karşın uluslararası pay piyasalarındaki yükseliş eğiliminin devam etmesi dikkati çekiyor.
ABD'de dün açıklanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısına dair tutanaklar, Fed'in bilanço küçültme programına ekimde başlayacağına işaret ederken, düşük enflasyonun faiz artışı konusunda Fed yetkilileri arasında görüş ayrılığına neden olduğunu da ortaya koydu. Tutanakların ardından New York borsası rekorlarına devam ederken, dolar endeksi yüzde 0,3 geriledi. Dow Jones ve S&P 500 endeksi yüzde 0,18, Nasdaq endeksi de yüzde 0,25 değer kazanarak kapanış rekorlarını kırdı.
Analistler, bugün Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve yarın Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün İran nükleer anlaşması ile ilgili yapacağı açıklamaların izleneceğini kaydetti.
Avrupa tarafında, devam eden Brexit ile ilgili görüşmeler ve İspanya'da Katalonya ile ilgili krizin devam etmesi, piyasalarda iç dinamiklerin öne çıkmasına neden olurken, Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,17 değer kazanarak tarihinin en yüksek ikinci kapanışını gerçekleştirdi. İngiltere ve Fransa borsaları ise günü yatay tamamladı. Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin konuşması ve sanayi üretimi verisinin takip edileceği belirtiliyor.
Japonya'da bugün açıklanan ÜFE'nin beklentiler doğrultusunda yıllık yüzde 3 artış göstermesi sonrası Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,4 yükseldi, Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,3 geriledi.
Yurt içinde, Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya alması sonrası ilk günde pay piyasalarında oluşan kayıpların neredeyse tamamının sonraki iki günde telafi edilmesi dikkati çekti. Dün açıklanan cari işlemler açığı verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından gün içinde 104.736 puana kadar çıkan BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,41 artışla 103.816 puandan tamamladı.
Analistler, Türk ve ABD'li yetkililerden gelen açıklamaların takip edilemeye devam edildiğini belirterek, BIST 100 endeksinin 103.400 puanın üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 105.000-105.500 direnç bölgesinin hedeflenebileceğini, 102.500 seviyesinin ise destek konumuna geldiğini kaydetti.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
12.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı sanayi üretimi
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.30 ABD, eylül ayı ÜFE