ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Kasım 2014 Perşembe 13:38

"Krizlerden çıkışın yegane şartı; birliktir"

"Krizlerden çıkışın yegane şartı; birliktir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İSEDAK'ın ilk yıllarından itibaren ticaret finansmanına büyük önem verdiğini belirtti.


"Krizlerden çıkışın yegane şartı; birliktir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprak bütünlüğüne, iç barışına, iç işlerine, siyasetine yönelik bir niyetinin asla bulunmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmaya çalışan, yönü bir taraftan Batı'ya diğer taraftan Doğu'ya dönük ama "10 yıllardır ihmal ettiği kardeşleriyle hasretle kucaklaşmak" arzusunda olan bir ülke olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin bölgedeki hiçbir meseleye çıkar nazarıyla değil, her meseleye insani, İslami nazarla baktığını ifade eden Erdoğan, "Tarihinin en talihsiz günlerini yaşayan İslam coğrafyasında krizlerden çıkışın yegane şartı; birliktir, dayanışmadır, ittifaktır. İnanın her ne mesele varsa çözeriz, her sorunun üstesinden geliriz, yeter ki bir, beraber olalım, Kur-an'ı Kerim'in emrettiği gibi Allah'ın ipine sımsıkı sarılalım ve birbirimize kardeş olalım. Kimin ne şahsi meselesi varsa, kimin ne mezhebi meselesi varsa, hatta ulusal çıkarı varsa bunu bir kenara bırakmalı bölgenin barışı, istikrarı, refahı için çaba harcamalıdır" ifadelerini kullandı. 

"Üye ülkelerin sürükleyici olmasını bekliyoruz"

Erdoğan, uygulamasına geçen yıl başlanan İSEDAK stratejisinin, üye ülkelerin aktif rol aldığı bir çalışma yöntemi öngördüğüne değinerek, stratejinin ilke ve hedeflerinin hayata geçirilmesinde üye ülkelerin ilgili kurumlarının sürükleyici ve sürekleyici olmalarını beklediklerini ifade etti.

Komitenin çalışmalarına, özellikle temel işbirliği alanlarında oluşturulan çalışma gruplarına aktif katılım sağlanmasını, ilgili tüm bakanlıkların İSEDAK çalışmalarına etkin bir şekilde dahil edilmesini isteyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İSEDAK'ın ticaret alanındaki en önemli projesi olan İİT Tercihli Ticaret Sistemi yaklaşık 20 yıldan bu yana uygulamaya geçmeyi bekliyor. Biz kendi aramızda Tercihli Ticaret Sistemi'ni uygulamaya koymayacağız da kiminle bunu yapacağız? Hadi soruyorum, kiminle yapacağız? 2011'de yasal zemini tamamlanmış olan Tercihli Ticaret Sistemi'nin yürürlüğe girmesi için ilgili üye ülkelerimiz tarafından atılması gereken sadece birkaç adım var. Bu vesileyle tüm ilgili ülkelere buradan çağrıda bulunarak, Tercihli Ticaret Sistemi'nin bir an evvel yürürlüğe girmesi için gerekli adımları atmalarını istirham ediyorum."

Erdoğan, İranlıların kullandığı "Oturdular, konuştular, dağıldılar" sözünü Farsça, ardından Türkçe söyleyerek, "Eğer bu konuda ciddi adım atmazsak, otururuz, konuşuruz, dağılırız. Yani bu ne demektir? Neticesi olmayan toplantılar. Bizim neticesi olmayan toplantı değil, neticesi olan toplantılar yapmamız lazım ve kendimizi sürekli check etmemiz lazım. Patinaj yapmayacağız, artık bunu aşmamız lazım. Devir, netice alma zamanıdır" dedi.

"Finansman kabiliyetimizi İslam ülkeleri içinde değerlendirebildik mi?"

İSEDAK'ın ticaret alanındaki en önemli projelerinden birinin İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü olduğunu kaydeden Erdoğan, enstitünün kurulması, kurumsal altyapısını tamamlanması ve üye sayısının her geçen gün artmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Erdoğan, enstitüye tüm üye ülkelerin desteklerini sürdürmelerini beklediğini ifade etti. 

"Düşünerek ama gönlümden geleni açıkça konuşmak istiyorum" diyen Erdoğan, İİT'nin iç ticaretin 15 yıl önceki yüzde 10 seviyesinden 2013 itibarıyla yüzde 18'e çıkmasında önemli rol oynadığını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm ülkeler olarak bu finansmanda bir dayanışma yapabildik mi?", "Acaba biz finansman kabiliyetimizi İslam ülkeleri içinde değerlendirebildik mi?", "Acaba bizim bu finansman gücümüz nerelerde değerlendiriliyor?", "Bizim bu finansman gücümüzü biz kimlere aktarıyoruz?" sorularını yönelterek, bu konuların üzerinde durulması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, "Finansman gücümüz ne yazık ki çok çok farklı yerlerde bize çok ters olarak dönüyor. Bunun üzerinde iyi düşünmemiz lazım ve belki de grup çalışmalarında, yapılacak belki de bundan sonra da yeni bir çalışma biçimi, karakteri olarak timetable'larda bu işi farklı bir şekilde masaya yatırmamız lazım. Finans yönetiminde ne yapmamız lazım? Bilgi yönetiminde ne yapmamız lazım? Bunların üzerinde özellikle durulması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

İslam Kalkınma Bankası grubu bünyesinde çalışmalarını sürdüren İslam Uluslararası Ticaret Finansmanı Şirketi'nin sağladığı ticaret finansmanının ciddi boyutlara ulaştığını ancak bunu dünyanın gerçekleri göz önünde bulundurulduğunda yeterli görmediğini aktaran Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu her iki kurumu da yoğun gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum ama yeterli olmadığını da ifade etmek istiyorum. İSEDAK bünyesinde mali işbirliği alanında gerek sektör temsilcilerinin gerek üye ülke kurumlarının aktif katılım sağladığı çok önemli çalışmalar bulunuyor. Menkul Kıymetler Borsaları Forumu, İSEDAK Sermaye Piyasaları Düzenleyici Kurumları Forumu, Merkez Bankaları ve Para Otoriteleri Toplantıları son derece başarılı şekilde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Menkul Kıymetler Borsaları Forumu altında yürütülen çalışmaların önemli bir neticesi olan İSEDAK Borsa Endeksi'nin önümüzdeki dönemde üye ülkelerimize gerçekleşecek sermaye akımlarına önemli katkılar yapacağını düşünüyorum."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tartışılması için yeni önerilerini şu sözlerle aktardı:

"Bence İSEDAK, Menkul Kıymetler Borsası'nın yanında artık bir de belki 'Gayrimenkul Kıymetler Borsası'nın kurulmasında çok büyük faydalar elde edilecektir. Bizim için gayrimenkul kıymetler artık dünyada yeni bir değer ifade ediyor. İSEDAK'ın altın borsası noktasında bir çalışma, bir adım atması gerekir. Bunu da çok önemsiyorum. Çünkü altın, kağıt karşısında belirleyici üst derece rolü olan bir varlıktır. Bunun üzerinde de durulması gerekir. Bunun hukuki altyapısı vesairesi bunlar çalışılabilir, uluslararası hukuk noktasında nedir, ne değildir çalışılabilir ama bunların hepsinin çıkış yolu vardır. Tüm üye ülke ve ilgili kuruluşlarımıza burada adaleti yakalama açısından bu adımların atılmasında fayda var diyorum. Bu endeksin aktif bir rol, aktif yatırımcı unsurlar haline gelmesinde fayda var diye inanıyorum. Onun için de burada bir çalışmanın, faaliyetin önemsendiğini de ifade ediyorum."

İSEDAK Toplantısı'nın çok verimli geçeceğine inandığını dile getiren Erdoğan, katılımcılara MÜSİAD 15. Uluslararası Fuarı'nı da gezmelerini tavsiye etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve İslam Kalkınma Bankası'nın ortaklaşa düzenlediği Filistin İş Forumu ve Filistin Ürünleri sergisine ilgi gösterilmesini istedi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER