ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Nisan 2014 Cuma 10:36

Kredi notunu negatife çevirdi!

Kredi notunu negatife çevirdi!

Türkiye'nin kredi not görünümünü "durağan"dan negatife çevirdi.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi, notunu "Baa3" olarak teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin devlet tahvili kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi, notunu "Baa3" olarak teyit etti.

Moody's'in internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye'nin dış finansman durumu üzerinde artan baskının, yurt içi ve yurt dışı yatırımcısının güvenini olumsuz etkilediği öne sürüldü.

Açıklamada, yükselen politik belirsizlikler ve azalan küresel likiditenin yatırımcı güvenini olumsuz etkilediği belirtilirken, "Kısa vadeli büyüme görünümündeki yavaşlama, ülke içinde siyasi çalkantılarla beraber siyasi belirsizlik ortamında büyümeyi güçlendirici reform beklentisinin azalması nedeniyle, orta vadeli büyüme trendi üzerinde belirsizliğe neden oldu" denildi.

"Objektif bir karar değil"

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Moody's'in, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesinin objektif bir karar olmadığını bildirdi.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Karagöl, Moody's'in aldığı bu kararın nedenleri tek tek incelendiğinde, ortaya reel durumla çelişen bir sonuç çıktığını söyledi.

Moody's'in, kararında özellikle Türkiye'nin dış finansman durumu üzerinde artan baskıdan, büyüme görünümündeki yavaşlamadan ve politik belirsizliklerden bahsettiğini anlatan Karagöl, şunları kaydetti:

"Politik belirsizlik argümanını ele alırsak, son yerel seçimlerin sonuçlarının bu nedeni çürüttüğünü düşünüyorum. Mevcut siyasi iktidarın bu seçimlerden güçlü bir şekilde çıktığı dönemi yaşıyoruz. Ayrıca bu sonuç, önümüzdeki seçimler için de iyi bir referans durumunda. Dolayısıyla ben ortada siyasi bir belirsizlik olduğunu düşünmüyorum. Ekonomik açıdan baktığımızda ise bu yılın ilk aylarında açıklanan veriler gayet olumlu. Bu veriler de yıl sonu büyüme hedefine ulaşma noktasında bir sıkıntı olmadığını ortaya koyuyor. Öte yandan AB üyesi ülkelerde yaşanan toparlanma ve bunun sonucunda ortaya çıkan talep artışı, bizim ihracatımızı daha da artıracak ve finansman sıkıntısı yaşanmayacak. Bunları gözönüne aldığımızda ben, Moody's'in, Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesinin objektif bir karar olmadığını düşünüyorum. Gerek siyasi ortam gerekse de ekonomik veriler, bu kararın gerçekçi olmadığını ortaya koyuyor."

"Önümüzdeki seçimler, Türkiye için sorun oluşturmuyor"

Bir çok kesimin, politik belirsizlik olarak Türkiye'nin önündeki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri gösterdiğine işaret eden Karagöl, bunun Türkiye için sorun oluşturmadığını ifade etti. Karagöl, en geç bu ayın sonu itibarıyla bu belirsizliğin ortadan kalkacağını düşündüğünü belirterek, "Dolayısıyla kısa süreli olan bu belirsizlik, Türkiye'nin kredi notu üzerinde etki edecek bir belirsizlik değil. Çünkü yerel seçim sonuçlarına baktığımızda, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de siyasi belirsizliği zora sokacak bir durumun olmayacağı görünüyor. Sonuç olarak, Cumhurbaşkanlığı konusunda adaylar belli olduğunda bu kısa süreli belirsizlik de ortadan kalkmış olacak" diye konuştu.  

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER