ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Nisan 2014 Çarşamba 16:14

Kocaeli Sanayi Odasının meclis toplantısı yapıldı


Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Orta Vadeli Program'da (OVP) 2014 yılında 166,5 milyar dolar ihracat beklendiğini belirterek, bunun için aylık en az 14 milyar dolar dış satım yapılması gerektiğini söyledi.
Zeytinoğlu, KSO'nun nisan ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, yıllık dış ticaret açığının döviz kurlarından kaynaklandığın, ocaktanberi azalışa geçtiğini anlattı.

Yıllık cari açıkta gerileme beklediklerini aktaran Zeytinoğlu, son bir haftada TL'nin değer kazandığını kaydetti.
Zeytinoğlu, mart ihracatının altın da dahil edildiğinde 14 milyar dolara yaklaşacağını beklediklerini dile getirerek, "Orta Vadeli Program'da (OVP) 2014 yılında 166,5 milyar dolar ihracat hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak için aylık en az 14 milyar dolar ihracat gerçekleştirmemiz gerekiyor. 2014 yılında ihracata dayalı büyüme gerçekleştirmemiz gerektiğini biliyoruz" şeklinde konuştu.

 Bütçe uygulama sonuçları

Yılın ilk iki ayında bütçenin fazla verdiğini hatırlatan Zeytinoğlu, bunun vergi gelirlerinden kaynaklandığını söyledi.
Zeytinoğlu, döviz kurlarındaki yükselişin bütçe gelirlerini sınırladığına dikkati çekerek, şunları anlattı:
"Şubatta bütçe harcamalarının gerilemesinde faiz harcamalarındaki düşüşün etkili olduğunu görüyoruz. 2014 yılı bütçe harcamaları evvelki yıldan yüzde 7 fazla olarak, yani bizim de istediğimiz gibi neredeyse geçen yılın enflasyon oranı kadar artması hedeflenmiş. Hedefimiz sadece bütçeye uygunluk olmamalı çünkü OVP, 33,2 milyar lira açık öngörüyor."
2014 yılı bütçe gelirlerinde yüzde 3,5'lik çok mütevazi artışın öngörüldüğünü ifade eden Zeytinoğlu, "Ancak gelirlerde yaklaşık yüzde 12 artış sağlayabilirsek denk bütçe şansını yakalayabiliriz ya da giderlerde azalma sağlamalıyız. Kaldı ki geçen yıl bütçe gelirlerimizi yüzde 17,1 arttırmışız. Dolayısıyla bütçe giderlerinde temkinli olmamız gerekiyor" diye konuştu.
Zeytinoğlu, işsizliğin yatırım ve üretim artışıyla gerilediğini belirterek, yatırım teşviklerinde sanayici lehine süre uzatımına karar verilmesini memnuniyetle karşıladıklarını sözlerine ekledi.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER