ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 22:14

'Keşke 2-3 Petkim daha olsaydı, katma değerimiz yurtdışına gitmeseydi'

Keşke 2-3 Petkim daha olsaydı, katma değerimiz yurtdışına gitmeseydi


Petkim Genel Müdürü Korkut, petrokimya sektörü ve Türk sanayisinin yaşadığı katma değer sorununa yönelik çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Petkim’in üretim gücüyle Türkiye termoplastik ürünler pazarının yaklaşık yüzde 25’ini karşılayabildiğini kaydeden Korkut, “Bu rakamsal gerçek, ülkemizin bir birim üretirken 3 birim ithalat yaptığını gösteriyor. Çünkü ülkemizde Petkim’in dışında maalesef yerli hammadde üreticisi yok. Keşke 2-3 Petkim daha yapılabilseydi ve ülkemizin yaratacağı katma değer, yurt dışına gitmeseydi." dedi.

Türk sanayisinin en önemli kuruluşlarından Petkim, 48. Kuruluş Yıldönümü ve Kalite Günü'nü Aliağa Kompleksi’ndeki Kültür Merkezi’nde törenle kutladı. Petkim çalışanlarının yanında müşteriler ve tedarikçi firmaların temsilcilerinin ödüllendirildiği törene ev sahipliği yapan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 48 yıl süren üretim yolculuğunda gelinen noktanın, tam anlamıyla bir başarı öyküsü olduğunu belirterek, “Bu başarımızda şirketimizin kurumsal kültürünün yanı sıra, aidiyeti yüksek çalışanlarımız, velinimetimiz olan müşterilerimiz ve tüm iş ortaklarımız çok önemli rol oynamıştır.” dedi.

Korkut burada yaptığı konuşmada, katma değerli sanayi ürünleri imalatının önemine değinerek, "Türkiye 1965 yılında Petkim’in temellerini atarken, sektördeki gelişim trendini çok iyi gördü. Müthiş bir vizyondur bu. Bugün bizden petrokimya sektöründe çok daha ileride ülkelerle hemen hemen eşzamanlı olarak işe başlamışız. Ama arkasını getirememişiz. Şimdi bize düşen görev ve sorumluluk, yeni yatırımlarla üretimimizi ve pazar payımızı artırmak... 2023 yılı için pazar payımızı yüzde 40’a çıkarma hedefi koyduk. Belki aradaki bu fark size küçük gelebilir. Ancak Petkim’in pazar payını yüzde 25’ten 40’a çıkarmak, bugünkü mevcut 3.2 milyon tonluk üretim kapasitesini yaklaşık iki kat artırarak 6 milyon tona çıkarmak demektir. Bunu başaracağımıza yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

"ÜRETİMİMİZDE 1 GRAM ARTIŞ İTHALATIN 1 GRAM AZALMASI DEMEK"

Petkim’de artış gösteren her 1 gramlık üretimin, 1 gramlık ithâlatın azalması anlamına geldiğini, STAR Rafinerisi’nin Türkiye’nin ikinci Stratejik Teşvik Belgesi alan Etilen ve PTA fabrikaları kapasite artışı projeleri devreye alındığında şirketin yıllık toplam üretim kapasitesinin 3,2 milyon tondan 3,5 milyon tona yükseleceğini vurguladı. Hükümetin 2023 yılı için belirlediği '500 Milyar Dolar İhracat, 500 Milyar Dolar İthalat' hedefine büyük önem verdiklerini söyleyen Korkut, Türk sanayisinin katma değeri yüksek ürünlere yönelmeden bu rakamı tutturmasının mümkün olmadığına dikkat çekti. Sadettin Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektörel derneklerimizin öngörülerine göre, kimya sektörünün ihracatı 2023 yılında 500 milyar doların içinde yüzde 10’luk dilime, yani 50 milyar dolara karşılık gelecek. Bu hedefi gerçekçi görüyorum ve ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Bu hedefe ulaşmamız için gelecek 10 senede sürdürülebilir olarak her yıl en az yüzde 5 büyümemiz, kişi başına milli gelirimizi bugünkü 10 bin dolar seviyesinden 25 bin dolara yükseltmemiz, kilogram başına ihracat değerimizi ise 3 doların üzerine çıkarmamız gerekiyor. Bu hedeflere standart ya da harcıalem malları satarak ulaşmamız eşyanın doğasına ve hayatın olağan akışına aykırıdır. Sizlere sadece küçük birkaç örnek vererek, yaşamamız gereken dönüşümün büyüklüğünü anlatmak isterim… Bugün yaklaşık 25 gramlık bir kalp pilinin değeri 3.400 dolar. Türkiye her yıl 50 milyon dolarlık kalp pili ithal ediyor. Kalp pilinin kilogram fiyatı yaklaşık 170 bin dolara karşılık geliyor. Rakamsal bir kıyaslama yaparsak 1 kilogram kalp pili, bizim ürettiğimiz bir otobüsün değerine eşit. 1 TIR ilaç almak için 500 TIR’dan fazla ekmeklik un satmak zorunda kalıyoruz. 1 adet tomografi cihazı alabilmemiz için 27 TIR mermer satmamız, 1 ipad alabilmemiz için 1.800 kilo domates satmamız gerekiyor. Buna karşılık Türkiye’nin 2012 yılında gerçekleştirdiği 152 milyar dolar ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı sadece yüzde 7 seviyesinde.”

2012 yılında Türkiye Kalite Derneği’nin “Mükemmellikte Başarı Ödülü”nü kazanan Petkim çalışanlarının, SOCAR Türkiye’nin 'Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu'nu hedefleyen ‘Value-Site’ vizyonunun adımlarını birer birer gerçekleştirdiğini kaydeden Korkut, Petkim Yarımadası’nın böylelikle Avrupa’nın en büyük üretim üslerinden biri olacağını kaydetti.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER