ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Aralık 2014 Salı 13:35

Kayıp-kaçak bedelleri

Kayıp-kaçak bedelleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız elektrik ve doğalgaz fiyatlarının yeni yılda değişmeyeceğini, elektrikte kayıp-kaçak bedellerine ilişkin ocakta düzenleme yapılacağını bildirdi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, düzenlediği basın toplantısında bakanlığının 2014 yılı faaliyetlerini değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kayıp-kaçak bedellerinin iadesiyle ilgili sorular üzerine Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 2008'deki özelleştirmelerden sonra muhasebe ayrıştırmasını hedefleyen bir çalışma yaptığını söyledi. Vatandaşın 100 liralık faturasında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadığını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Yalnızca muhasebe ayrıştırmasının böyle bir davaya konu olmasını açıkçası doğru bulmuyorum. Önceki uygulama neyse o devam ediyor. Mahkemenin verdiği kararlar esastır. Verilmiş yargı ve tüketici hakem heyeti kararları var.  

Türkiye'de 21 dağıtım şirketi bölgesi var. 3 dağıtım şirketi bölgesini çıkardığımızda kayıp-kaçak oranın AB ortalamasından daha düşük olduğunu söylemem lazım, yüzde 9,4. Ama Türkiye'deki kayıp-kaçakların tamamı yalnızca Şanlıurfa'da, Diyarbakır'da, Van'da olmuyor. Türkiye’deki kayıp-kaçağın yarısı bu 3 bölgede diğer yarısı da 18 bölgede. Bu üç bölgeyi çıktıktan sonra en fazla İstanbul, Ankara ve İzmir’de kayıp-kaçağın olduğunu görüyoruz. Yalnızca bir bölgeye isimlendirerek 'Ben doğuda ödemeyenin parasını batıda ödüyorum' demek tek başına doğru bir yaklaşım değil. Miktar olarak İstanbul'daki kaçağın miktarı daha az değil."

Kayıp-kaçak düzenlemesi

Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Yıldız, bununla alakalı mahkemeleri rahatlatmak için bir kanuni düzenleme yapmanın uygun olacağını belirtti. Yıldız, şunları kaydetti:

"Kayıp-kaçakla alakalı bireysel başvuruları değerlendiren tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ve ondan sonraki bütün Danıştay ve Yargıtay süreçleri bireysel başvurularla beraber oluşmuştur. O yüzden ancak bireysel başvuru ve mahkeme kararları nihayetlenenlerle alakalı fiili durum söz konusudur. Bunun kurumsal bir yapı içerisinde söz konusu olamadığını bilmek lazım. Bununla alakalı kanuni düzenlemelerimiz hem yargıyı rahatlatmak adına hem daha stabil yapıyı oluşturmak adına son derece faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bununla alakalı düzenlemeyi de ocak ayının içerisinde yapacağımızı söylemem lazım."

Yeni fiyat düzenlemesi yok

Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yeni yılda artış olup olmayacağına yönelik soruya, "Elektrik ve doğalgazda herhangi bir fiyat düzenlemesi düşünmüyoruz. 1 Ocak'tan itibaren aralık ayında kullandığımız fiyatlardan kullanılmaya devam edecek. Ocak ayında yeni bir fiyat düzenlemesi bulunmamaktadır" yanıtını verdi.

Güneşle ilgili ciddi yatırımlar bekliyoruz

ABD ile imzalanan rüzgar enerjisinde işbirliği mutabakatının gelecek yıllar için çok önemli olduğunu belirten Yıldız, 2015'te güneşle alakalı çok ciddi yatırımlar beklediklerini bildirdi. 

Elektrik üretiminde bu yıl geçen seneye göre yüzde 4,3, tüketimde de yüzde 3,7'lik artış olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bu aradaki farkın enerji verimliliği, tasarrufu ile beraber o 15 milyar liralık kısmın 3 milyar liralık kısmını inşallah şu anda almış bulunuyoruz. Bu son derece önemli. Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınması devam ediyor olmasına rağmen tüketiminde o oranda artış görmeyebiliriz bundan sonraki yıllarda. Bu da aslında sevindirici bir durumdur" diye konuştu.

Bu yıl 14 Ağustosta Türkiye'nin 831,8 milyon kilovatsaatle en yüksek elektrik tüketimini yaşadığını anlatan Yıldız, bir günde neredeyse bir milyar kilovatsaatliktüketim yapıldığına işaret etti. 2014'te özelleştirmelerin devam ettiğini anımsatan Yıldız, Kemerköy, Yeniköy, Yatağan, Çatalağzı termik santrallerinde 1984 megavatlık kurulu gücü 4 milyar 122 milyon dolara özelleştirdiklerini kaydetti. Aynı şekilde 580 megavatlık santrallerin ihalesinin tamamlandığını, 990 megavatlık Soma B Termik Santralinin ihale sürecinin başladığını bildiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Büyük hidroelektrik santrallerimizi özelleştirmeyeceğimizi söylemiştik. Geçen hafta Özelleştirme, Maliye ve Hazine ile yaptığımız toplantıda 2015 yılındaki özelleşecek santrallerle alakalı süreci başlatmış olduk. Akkuyu Nükleer Santralinin ÇED'i tamamlandı. 2015 yılı mart ayında inşallah liman ihalesi tamamlanarak temelini atmış olacağız. Sinop Nükleer Santralinin de ev sahipliği anlaşmasını Meclis'ten ocak ayında inşallah geçirmiş olacağız. Bununla alakalı yoğun çalışmalarımız devam ediyor." 

Doğalgaz depolamada birinci faz

Yıldız, Türkiye'nin bu yılki doğalgaz tüketiminin 48 milyar metreküpe çıktığını belirterek, "2015 yılında yaklaşık 51 milyar metreküp tüketim bekliyoruz. Doğalgazgötürdüğümüz illerin sayısı 74, önümüzdeki yıl inşallah 78'e tamamlamış olacağız. Bunların bir kısmı coğrafi şartlardan dolayı daha zor götürdüğümüz iller olduğu için bunu söylüyorum; 2016'nın sonunda da tamamını bitirmiş olacağız" dedi.

Doğalgaz depolama tesislerine yönelik çalışmaların devam ettiğini anlatan Yıldız, "Özellikle Tuz Gölü ile alakalı 1 milyar metreküp kapasiteli bir depolamayı birinci faz olarak 2017'de, ikinci faz olarak da 2019'da tamamlamış ve hizmete açmış olacağız" diye konuştu.

LNG tesislerinin de kapasitelerini artırmaya yönelik çalışmaların 2018 ve 2019 yıllarında tamamlanacağını belirten Yıldız, petrol için kamu ve özel sektör işbirliğinde1,1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, gelecek yıl Batı Karadeniz'te sondaja başlamış olmayı planladıklarını bildirdi.

Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri'nin kaya petrolüne ilişkin çalışmalarını gelecek yıl başlatacağını ifade ederek, MTA'nın tamamıyla yerli üretim üç boyutlu sismik araştırma gemisinin yeni yılın ilk günlerinde denize indirileceğini, gelecek yılın ikinci yarısında da faaliyete geçmesini planladıklarını kaydetti. Yıldız, TÜPRAŞ'ın bütün tevzi yatırımlarının tamamlandığını açılışının yapıldığını anımsattı.

"Madencilikte çok önemli bir mahcubiyet yaşadık"

Bu yıl madencilik sektöründe çok önemli bir mahcubiyet yaşadıklarını dile getiren Yıldız, "Hem Soma hem de Ermenek kazaları bizim için derin üzüntü kaynakları oldu. Oradaki vefat eden işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine de sabırlar temenni ediyorum. Devlet, hükümet olarak, bütün kurum kuruluşlarıyla beraber o yaranın sarılması için bizatihi içinde bulunduğumuz bir süreci yönetmeye çalıştık. 2014 bizim için üzüntülü bir yıl olarak geçti. Maden kazalarımızın enerji sektöründe çok dominant bir yerde yer aldığını, bir mahcubiyet noktası oluşturduğunu söylemem lazım" diye konuştu.

Yıldız, ocak ayında TBMM'de madencilik sektöründe redevans sisteminde işverenle alakalı bir maddeyi yasalaştırabileceklerini kaydederek, daha önce TBMM'ye gelen ancak yasalaşmayan redevans sistemine yönelik düzenlemenin yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi. 

Maden işçilerinin haklarının korunması için yapılan düzenlemeyle işçilerin 360 gün çalışsa da 540 gün sigortalı sayıldıklarını anlatan Yıldız, bazı işletmelerin bazı kişileri maden işçisiymiş gibi sigortaladığını söyledi. Yıldız, "Bunların sadece işçiler için tahsis edildiğini, onun dışında kullanılmaması lazım geldiğini, ÇalışmaBakanlığımızın da bu konuda da bir çalışma yaptığını hatırlatmak isterim" dedi.

Kamu ve özel sektörün madencilikte 1,5 milyon metrelik bir sondaj yaptığını ve linyit rezervlerinin 15 milyar tona çıkartıldığını bildiren Yıldız, sektörde 30 milyar dolarlık yatırımla 17 bin 500 kişinin çalışacağı bir istihdam oluşturulduğunu vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin Elbistan Termik Santrali için 4 ayrı ülkeyle müzakerelerin devam ettiğini, Karapınar Ayrancı, Eskişehir Alpu veAfyonkarahisar Dinar termik santrallerinde rezervin enerji üretimine hangi modelle kazandırılacağını gelecek yıl belirleyeceklerini söyledi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER