ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Kasım 2014 Perşembe 17:07

Kartla harcamada 1 haftada 1,3 milyar liralık gerileme

Kartla harcamada 1 haftada 1,3 milyar liralık gerileme

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Küçük: "Ülke ekonomisi açısından tüketicilerimizin bu tutarla tasarruf etmelerini ümit ediyorum"


Kredi kartıyla harcamalar 1 haftalık dönemde toplamda 1,3 milyar lira azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgilere göre, 21 Kasım ile biten haftada kredi kartı kullanımı bir önceki haftaya göre 1,3 milyar lira azalarak 81,9 milyar liraya geriledi.

Merkez Bankası'nın para politikalarıyla tasarrufu teşvik eden tedbirler almasının yanında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartına taksit sınırlaması getirmesiyle taksitli harcamalardaki düşüş sürüyor. Kredi kartıyla yapılan taksitli harcamalar 21 Kasım ile biten haftada, bir önceki haftaya göre 212 milyon lira azalırken, taksitsiz harcamalarda da 1 milyar 77 milyon lira düşüş gözlendi. Böylece, toplam kredi kartı harcama oranı yıl sonuna göre yüzde 9,77 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,35 azalışa işaret etti.

Kredi kartına taksit sınırlaması getirilmesinin uygulanmaya başladığı 1 Şubat'tan sonra iki haftalık süreçte taksitli kredi kartı harcamaları 1,5 milyar lira azalmıştı. Bu sınırlamanın ardından analistler, taksitli kredi kartı harcamalarında ne kadarlık daha azalışın olacağının ölçülmesinin güç olduğunu ve azalış trendinin devam edeceğini söylemişti.

 Kuyum sektörünün etkisi zamanla hissedilecek

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, kredi kartı harcama oranında yaşanan bu düşüşün farklı nedenleri olabileceğini belirterek, "Ülke ekonomisi açısından tüketicilerimizin bu tutarla tasarruf etmelerini ümit ediyorum" dedi.

Küçük, bankacılık sektörüne ilişkin yayımlanan raporlardaki bankaların takipteki alacaklarına ilişkin verilen bilgilerde, tüketicilerin bireysel krediler ve kredi kartlarına bağlı takibe düşmüş olan alacaklarının 1. sırada yer aldığını aktararak, bu durumun, tek başına yeterli olmamakla birlikte, tüketicilerin özellikle kredi kartları ve bireysel krediler konusunda belli bir doyum noktasına geldiğinin ve bunu ödemekte güçlük çektiğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

"Bireysel krediler ve kredi kartlarına bağlı takibe düşme oranı, kredi kartlarıyla alışverişten bir vazgeçme veya tüketicilerin sıkıntıda olduğuna göstergedir" diyen Küçük, kuyum sektöründe taksit sınırlamasına ilişkin geri adım atıldığını ancak bunun etkilerinin piyasada hemen görülmesinin beklenemeyeceğini ifade etti.

Küçük, çok sık cep telefonu değiştiren bir tüketim toplumu olarak, taksitle yapılan cep telefonu harcamalarında taksitlerin ortadan kaldırılmasının kredi kartlarında düşüşe yol açmış olabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kredi kartına getirilen taksit imkanı ortadan kalktıktan sonra, eski usul senetle taksitle satışa veya açık hesap usulü taksitli satışa tüketicilerimiz itibar ediyor mu, bunun araştırılması gerektiğine inanıyorum. Eğer öyleyse bu durum kayıt dışı satışlara ve vergisiz satışlara da yol açabilir. Genel anlamda parasal tutardaki azalmayı bunlara bağlayabiliriz."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER