ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Mart 2013 Pazar 11:36

"Kadın eli değmeyen ekonomide bereket olmaz"

"Kadın eli değmeyen ekonomide bereket olmaz"


Adana Ticaret Odası (ATO) Başkan Yardımcısı Atila Menevşe, kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketinin de büyümesinin de olmayacağına inandığını söyledi.

ATO Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Avrupa Birliği" konulu konferans düzenlendi. Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Hatun Kılıçbeyli’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılışını yapan Atila Menevşe, 1977 yılında da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 8 Mart’ın Kadın Hakları ve Dünya Barış Günü olarak kabul edilmesinin üzerinden tam 36 yıl geçmesine karşın hedeflenen sonuçların henüz alınamadığını belirtti. Menevşe, "Yerel, ulusal ve uluslararası düzeylerde ekonomik ve siyasal karar alanlarında nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımızın potansiyelinden yararlanıldığı takdirde, hedeflere daha kısa sürede ulaşabilecektir." dedi.

Hayatın her alanında sürdürülebilir kalkınmaya ulaşılması, ekonomik ve siyasi birçok sorunun çözümü için kadınların güçlendirilmesi gerektiğini aktaran Menevşe, ancak dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de toplumsal yaşamın en temel alanlarında dahi, kadın ve erkek arasındaki eşitsiz güç ilişkileri nedeniyle bu şartın tam olarak hayata geçirilmediğini söyledi.

Türkiye'de mimarların yüzde 37'si, doktor ve operatörlerin yüzde 29'u, avukatların yüzde 33'ünün kadın olduğunu hatırlatan Menevşe, akademik personelde kadın oranının ise yüzde 39 gibi oldukça yüksek bir rakama ulaştığını vurguladı. Profesörlerin yüzde 29'unun kadınlardan oluştuğunu ifade eden Menevşe, "Buna karşılık, Türkiye'de kadınların istihdam oranı ise yaklaşık yüzde 25 dolayındadır. Bir başka ifadeyle, kadın istihdam potansiyelinin ancak dörtte biri kullanılabilmektedir. Oysa, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün verilerine göre, küresel ölçekte kadın istihdam oranı yüzde 49, Avrupa Birliği'nde yüzde 56'dır. Son verilere göre ülkemizde 15.7 milyon erkek istihdamına karşı, kadın istihdamı ancak 5,6 milyonda kalmıştır. Diğer bir ifadeyle çalışabilir yaştaki 25,4 milyon kadından yaklaşık 20 milyonu iş gücüne dahil edilmemiştir. İstihdam edilen kadınların da yüzde 44'ü tarımdadır. Erkeklerde bu oran sadece yüzde 19'dur. Kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketinin de, büyümesinin de olmayacağına inanıyoruz.”

ATATÜRKÜN KADINLARLA İLGİLİ BAŞLATTIĞI REFORM SÜRECİ İYİ YÖNETİLEMEDİ

TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esra Özden de Atatürk’ün Türk kadınıyla ilgili başlattığı reform sürecinin iyi yönetilemediğini ifade etti. Atatürk’ün kadına yönelik reformlarının Fransa ve İtalya’dan 16, İsviçre’den de tam 41 yıl önce hayata geçirdiğini hatırlatan Özden, “Dolayısıyla seçme seçilme hakkı elde eden kadınlarımız o yıllarda iş hayatına da hızla adım atıyordu. Atatürk’ten sonra kadının işgücüne katılımıyla ilgili önemli adımlar atılamadığı için bugünlere geldik. Fransa’da kadının istihdamdaki yeri yüzde 51. Peki, kadını bizden 41 yıl sonra seçme seçilme hakkı kazanan İsviçre’de yüzde 60. Türkiye’de ise halen yüzde 28. Toplumun yarısını oluşturan kadınların yarısının ekonomiye dahil edilmediği bir Türkiye’de yaşıyoruz. Bu tablonun değişmesi için daha etkin çalışmalar yapılmalı.” görüşlerini dile getirdi.

Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Hatun Kılıçbeyli de verdiği konferansta, kadın ve ekonomi, kadın ve yoksulluk, kadın ve sağlık, yetki ve karar kalma süreçlerine katılım, kadın ve çevre, kadın ve medya, kadının insan hakları, kız çocuklarının sorunları, kadının ilerlemesinde kurumsal mekanizmalar konularına değinen kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

Konferansın sonunda, ATO Başkan Yardımcısı Atila Menevşe tarafından Doç. Dr. Elif Hatun Kılıçbeyli’ye Kadınlar Günü anısına bir plaket sunuldu.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER