ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Temmuz 2013 Cuma 08:29

Jet yakıtıyla yağlı vurgun

Jet yakıtıyla yağlı vurgun

Jet yakıtını mazota çevirip satmışlar... Dizel pazarı yüzde 6 büyürken jet yakıt pazarının yüzde 13 büyümesi dikkat çekti.


Dizel kullanımının 1 yılda yüzde 6 artmasına rağmen jet yakıtı piyasasının yüzde 13 büyümesi gözleri bu sektöre çevirdi. Bakanlık düşük vergili uçak yakıtına yağ katarak istasyonlarda satan şirketlere inceleme başlattı.

Yenişafak'ın haberine göre alınan tüm önlemlere rağmen akaryakıt sektöründeki vergi kaçağının artması üzerine Maliye Bakanlığı'nın bazı akaryakıt şirketlerine yönelik başlattığı vergi incelemesinin yalnızca belirli şirketlere yönelik değil akaryakıt sektörünün geneline yönelik bir inceleme olduğu belirtiliyor. İncelemenin ardında jet yakıtının ÖTV'siz olarak alınıp, yağ katılarak mazota dönüştürüldüğü, ardından dağıtıcı firmalarca piyasaya sürülmesine yönelik ihbarların olduğu belirlendi.

Jet yakıt pazarının 8 milyar TL olduğu Türkiye'de kaçak boyutunun 1,5 milyar TL'ye ulaşmış olabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca markersiz yağla ilgili ihbarların da değerlendirmeye alındığı öğrenildi. Türkiye'nin uzun zamandır akaryakıtta yaşadığı vergi kaybının altında yatan kaçak akaryakıt ve hileli akaryakıta ilişkin yapılan ihbarlar üzerine geçen Maliye'nin akaryakıt sektörünü derinlemesine inceleyeceği öğrenildi. İncelemeler İstanbul'un ardından Ankara, İzmir, Batman, Kırıkkale, Tekirdağ ve Giresun'a da sıçradı. Giresun'daki bir boşaltım istasyonundan numuneler alındığı kaydedildi.

OTOBÜSLER MOTOR AYARI YAPAR

Jet yakıtı satışı ile ilgili olarak uzun bir zamandır bu yakıtın gerçek sahiplerine teslim edilmediği, akaryakıt dağıtım firmalarından bazılarının üreticiden aldıkları jet yakıtına yağ katarak mazot haline getirdikleri belirlendi. Kaçakçıların elde edilen hileli akaryakıtta ÖTV'den kurtulup 4,40 TL seviyesindeki dizel fiyatına sattıkları belirtiliyor. Otobüs firmalarının markersiz yağ kullandığına dair ihbara dikkat çekilirken, bir otobüs firması sahibinin yetkililere, 'Markersiz yağı bırakıp mazot kullanırsak, otobüslerin motor ayarlarını değiştirmek gerekiyor' dediği öğrenildi.

8 MİLYAR TL'LİK PAZAR

Dizel pazarı yüzde 6 büyürken jet yakıt pazarının yüzde 13 büyümesi dikkat çekti. Jet yakıt pazarının Türkiye'de 8 milyar TL'ye ulaştığı belirtiliyor.

DENETLENME DOĞAL SÜREÇ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanlığı'nın başlattığı denetimlere ilişkin bir soruya, 'Türkiye'de ticari faaliyette bulunan her işletmenin denetlenmesi doğaldır. Kamu buna yetkilidir. Bu planlamayı yapar, denetimler bu planlar çerçevesinde gerçekleştirir. Bu alanlara yapılan denetimin çok doğal olduğu kanısındayım. Bir şey yoksa neyle bağlantı kurarsanız kurun, bir şey olmayacak. Bir şey varsa, ortaya çıkması halinde, gereken uygulanır. ' dedi.

'GEZİ' İLE ALAKASI YOK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Vergi Denetim Kurulu yıllık 50 bin vergi incelemesi yapıyor. Gezi olayları ile vergi incelemeleri arasında kesinlikle bir ilişki yoktur' dedi. EPDK yetkilileri ise, incelemenin rutin denetim dışında bir işlem olduğunu belirtti.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.Tebliğle hava araçlarında kullanılması gereken ÖTV tutarı sıfıra indirilmiş hava yakıtlarının kara taşıtlarında yasa dışı olarak kullanılmasını önlemeye yönelik olarak akaryakıt dağıtım şirketlerine bildirim zorunluluğu getirildi.Bu bildirim formlarını süresinde göndermeyenler hakkında özel usulsüzlük cezası uygulanacağı kaydedilmişti.
 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER