ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Aralık 2014 Pazartesi 12:08

Jeotermalden elektrik üretimi ikiye katlandı

Jeotermalden elektrik üretimi ikiye katlandı

Türkiye'nin jeotermal kaynaklardan elektrik üretimi son 2 yılda yaklaşık 2 kat artarak bin 770 gigavatsaate çıktı.


Türkiye'nin jeotermal kaynaklardan elektrik üretimi son 2 yılda yaklaşık 2 kat artarak bin 770 gigavatsaate çıktı.

Türkiye'nin coğrafi konumu ve jeolojik yapısı nedeniyle yenilenebilir enerji kaynakları bakımından sahip olduğu imkanlardan azami ölçüde yararlanılmasına yönelik çabalar sürüyor. Böylece hem enerji arz güvenliğine katkı sağlanması hem de yeni istihdam oluşumuna zemin hazırlanması amaçlanıyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payının artırılması kapsamında jeotermal kaynakların üretime kazandırılması önemli bir yer tutuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, jeotermal enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarına dahil edilmesine yönelik çalışmalarla 2002 sonu itibarıyla sadece 17,5 megavat olan jeotermal kurulu güç, ekim ayı itibarıyla 404,9 megavata çıktı. Türkiye'de halen 15 jeotermal santral elektrik üretimine katkıda bulunuyor.

Türkiye, 2012'de jeotermal kaynaklardan 899 gigavatsaat elektrik üretti. Bu üretim miktarı yeni yatırımların hayata geçmesiyle geçen yıl bin 364 gigavatsaate yükseldi. Bu yılın ekim ayı itibariyle elektrik üretim miktarı bin 770 gigavatsaate ulaştı. Yaklaşık 2 yıllık dönemde Türkiye'nin jeotermalden elektrik üretimi 2 katına çıktı. 

Diğer taraftan jeotermal uygulamalar 2002'den Eylül 2014'e kadar sera ısıtmada yüzde 526 artışla 3 bin 130 dönüme ve konut ısıtmada yüzde 198 artışla 89 bin 563 konuta ulaştı. 

Hedef bin megavat

Ekim ayı itibarıyla 16'sı elektrik üretimi ve 80'i ısıtma ve termal turizme uygun toplam 96 jeotermal saha yatırımcıya devredildi.  

Keşfedilen jeotermal kaynakların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar devam ederken, başta Maden ve Tetkik Arama Genel Müdürlüğü olmak üzere özel sektörün jeotermal alanların tespitine yönelik sondaj çalışmaları yoğun şekilde sürüyor.

Türkiye'nin, jeotermal enerjisindeki elektrik üretimi açısından kurulu gücünün 2023'e kadar bin megavata çıkartılması hedefleniyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER