ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Kasım 2014 Perşembe 13:34

İzmir'de inşaat harcamaları ne kadar?

İzmirde inşaat harcamaları ne kadar?

İzmir’in 2013 yılı itibariyle Türkiye’deki toplam inşaat harcamalarından aldığı payın yaklaşık yüzde 12 olduğunu belirtti.


YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, İzmir’in 2013 yılı itibariyle Türkiye’deki toplam inşaat harcamalarından aldığı payın yaklaşık yüzde 12 olduğunu belirtti. Bunun yaklaşık 9,2 milyar dolarlık kısmınınsa inşaat harcamasına karşılık geldiğini söyledi. 20. Yapı Fuarı-Turkeybuild İzmir, İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda açıldı. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin en büyük yapı fuarı olma özelliği taşıyan Turkeybuild İzmir’de sektördeki en son teknolojiler, yenilikler ve gelişmeler sergileniyor. İstanbul’dan sonra sergileme alanı bazında ikinci büyük sektör buluşması olan fuar, 9 Kasım 2014'e kadar devam edecek. YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen fuara katılan 350 firma, binlerce çeşit ürününü sergiliyor.

YEM Fuarcılık Genel Müdürü Başer, İzmir’in yanısıra Ege Bölgesi’nin diğer illerinde de inşaat sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, “TÜİK verilerine göre bölgede yaklaşık 2,5 milyon adet konut stoğu bulunuyor. 2013 yılında İzmir’de 39 bin 561, bölgede 96 bin 990 adet yeni konut yapı ruhsatı alındı ve bölgenin Türkiye içindeki payı yüzde 11,9 oldu. Bölgede konutdışı bina yatırımlarında da hareketlilik görülüyor. 920 adeti İzmir’de olmak üzere toplam 3 bin 928 bina yatırımı için yapı ruhsatı alındı. Bunların 482’si otel, 470’i ofis, 663’ü ticaret ve 430’u sanayi binası. Türkiye genelinde konutdışı bina ruhsatından alınan pay, yüzde 22,9 oranında. 2013 yılında İzmir’de 72 bin, Ege Bölgesi’nin diğer illeri Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Afyon, Kütahya ve Uşak’ta ise 157 bin konut satışı gerçekleşmiştir ve bunun Türkiye genelindeki payı yüzde 13,61’e karşılık gelmektedir.” dedi.

‘KONUT SATIŞLARINDA İZMİR ÜÇÜNCÜ SIRADA’

Eylül ayında açıklanan konut satışı rakamlarının sektöre yeni bir ivme kazandırdığını ve öngörülere göre konut satışındaki hareketliliğin devam edeceğini dile getiren Başer, şunları kaydetti: “Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 artarak Türkiye genelinde tam 115 bin 786 konut satışı gerçekleşti. Bu, konut satışlarında eylül ayları bazında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşılarak yeni bir rekor kırıldığı anlamına geliyor. İzmir’in bu rekorda, İstanbul ve Ankara’nın ardından en çok konut satılan üçüncü il olarak önemli bir payı var. Bu sene eylül ayında İzmir’de 7 bin 103 konut satıldı. İzmir’in, nüfus artış hızı ve aynı zamanda deprem riski yüksek olan bir il olması nedeniyle konut ihtiyacı en yüksek olan iller arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Bu verilere göre İzmir’de 2023 yılına kadar 340 bin konut ihtiyacı olacağı öngörülmektedir. İzmir’de konut satışındaki olumlu hareketlilikle ilgili olarak bir diğer veri de alınan konut kredisi verileridir. İzmir’de kullandırılan konut kredileri, 2013 yılı sonunda 8,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde kullanılan krediler içinde İzmir’in payı yüzde 7,4’tür. Konut satışlarındaki artışı, hem sektör hem de ekonomi adına olumlu buluyoruz.”

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRE OLUMLU KATKI SAĞLIYOR’

İzmir’in şehir dönüşümünde öne çıktığını da vurgulayan Başer, “Aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007 yılında yürürlüğe koyulan ve 2009 yılında revize edilen İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı ve Raporu’na göre İzmir’de kent merkezinde toplam 9 bin 525 hektar konut alanının 4 bin 310 hektar alanının, gecekondu ve imar afları sonucuna göre geliştiği görülüyor. İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı'nda, 12 adet kentsel yenileme ve sağlıklaştırma program alanı tespit edilmiş durumda. Bu kapsamda planlanan kentsel dönüşüm çalışmalarının hayata geçmesiyle ortaya çıkacak iş hacmi de inşaat sektörünün büyümesine olumlu katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.










KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER