ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2012 Çarşamba 12:19

İşte Rus halkının birikim ve harcama trendi

İşte Rus halkının birikim ve harcama trendi


 Rusya’da ekonomik zenginlik halka yansırken, tüketim alışkanlıkları da değişiyor. Ruslar 10 yıl öncesine göre ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla harcama yapıyor.

Levada araştırma şirketinin 1600 kişi ile birebir görüşerek elde ettiği verilere göre, 2002’ye göre dayanıklı tüketim mallarına yönelik harcama yapan Rusların oranı yüzde 7’den yüzde 19’a çıktı.

Rusya vatandaşlarının yüzde 50’si market ve giyim ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabiliyor. 2002’de bu rakam yüzde 33 olarak gerçekleşmişti. Market ya da mağazalarda istediği ürünü bulamama oranları ise son on yılda yüzde 42’den yüzde 22’ye geriledi.

Araştırmaya göre halkın yüzde 9’unu ihtiyaçlarını karşılamada zorluk çekiyor. Son on yılda bu oran en az 10 puan geriledi.

Rus halkının önemli bir kısmı birikimi sevmiyor. Halkın sadece yüzde 36’sı birikim yaptığını ifade ederken, bunlardan yüzde 56’sı bankayı tercih ediyor. Nakit olarak birikim yapanların oranı ise yüzde 29. Birikimlerini ticari olarak bankalarda sadece yüzde 10 değerlendiriyor.

Ruble dışında birikimlerini dolar ya da Euro olarak tutanların oranı yüzde 9’da kalırken, yüzde 6 altın, mücevher ya da antika tarihi eser olarak değerlendiriyor.

Vatandaşın yüzde 38’i parasını yastık altında tutuyor. Yastık altında birikim yapanların yüzde 20’si tatil harcaması planlarken, yüzde 20’si sağlık giderlerini karşılamaya çalışıyor.

Rusya halkının yüzde 17’si konut ya da arsa alımı için tasarruf yapmaya sıcak bakarken, yüzde 12 araba almak için, yüzde 11 de eğitim için tasarruf yapmaya olumlu bakıyor.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER