ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Kasım 2014 Çarşamba 17:04

İsrail'den ekonomik işbirliği teklifi

İsrailden ekonomik işbirliği teklifi

İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi.


İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini  söyledi.

İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Ticari Ateşe Joseph Avraham ile birlikte İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İsrail İzmir Fahri Konsolosu Jak Eskinazi'nin de katıldığı ziyarette Cohen, 2.5 ay önce İstanbul'da göreve başladığını belirterek ilk resmi ziyaretini İzmir'e yaptığını, bunun da İzmir'e verdikleri önemin göstergesi olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki bazı politik sorunlar olsa da ilişkilerin yüzde 90'ının ekonomik, kültürel ve akademik boyutta olduğunu belirten Cohen şöyle konuştu:

"Bu nedenle ekonomik ilişkileri daha da geliştirmek istiyoruz. Ülkelerimiz arasındaki dış ticaret bu sene 5 milyar doları aşacak ve bu ticaret yarı yarıya durumda. Bunu daha da arttırabiliriz. Bazı yargı ve algıları kırmaya çalışıyoruz. Bunları aşarsak, rakamlar 5 milyar dolardan çok daha yukarı çıkar."

İSRAİL'DEKİ FUARLARA DAVET

Türkiye genelinde tek fahri konsoloslarının İzmir'de olduğuna dikkat çeken Cohen, İzmir'in 4 milyonluk nüfusu ve ekonomik kapasitesi ile çok önemli bir kent olduğunu kaydetti. Cohen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama İzmir ile ilişkilerimiz istenilen düzeyde değil. Bugüne kadar çok fazla İzmirli heyeti İsrail'de ağırlayamadık. 2015 yılında ülkemizde iki büyük etkinlik var. Bunlardan ilki 28- 30 Nisan 2015'te İsrail'in Tel-Aviv kentinde hasat sonrası teknik, işlemler ve gıda güvenliği temasıyla gerçekleşecek Agritech Israel fuarı. 3 yılda bir düzenlenen bu fuar çok önemli ve çok geniş katılımla gerçekleştiriliyor. Ayrıca ekim ayında da su teknolojileri ile ilgili bir fuar. Bunlara İTO üyelerini davet ediyorum."

'POLİTİK SORUNLARA RAĞMEN TİCARET ARTIYOR'

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, yüzyıllardır İzmir'de Yahudilerin yaşadığını, bugün sayıları azalmış olsa da çok başarılı Yahudi işadamlarının İzmir ekonomisinde yer aldığını söyledi. İki ülke arasında zaman zaman yaşanan politik sorunlara rağmen ekonomik ilişkilerin devam ettiğine dikkat çeken Demirtaş, "Ne olursa olsun karşılıklı ticaretimiz artıyor. Biz de bunu daha fazla arttırmak istiyoruz. Fuara bir heyetle katılabiliriz" dedi.

İzmir'de çok önemli Yahudi eserleri, sinagoglar bulunduğunu, ama bunların önemli kısmının restore edilmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, bu restorasyonlar için İsrail Başkonsolosluğu'nun da katkı yapmasını isteyerek, eserlerin restore edilip ziyarete açılmasının turizme de çok katkısı olacağını sözlerine ekledi. 

 


 

 










 

KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER