ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Aralık 2014 Cuma 16:11

IŞİD'in Irak halkına verdiği zararı

IŞİDin Irak halkına verdiği zararı

IŞİD terör örgütünün Irak'a verdiği zararın maliyetini hesaplamanın çok zor.


Irak Merkez Bankası Başkanı Ali Muhsin İsmail Al Allak, IŞİD terör örgütünün Irak'a verdiği zararın maliyetini hesaplamanın çok zor olduğunu belirterek, "En önemli zarar şehirlerimize ve insanlarımızın yaşadıkları yerlere oldu, bunları telafi edeceğiz, sadece vatandaşlarımızın zararlarını tazmin etmek için IŞİD'in bize maliyetinin 4-5 milyar doları bulduğunu söyleyebilirim" dedi.

5. Boğaziçi Zirvesi kapsamında İstanbul'da bulunan Al Allak, Irak'taki son duruma ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Al Allak, IŞİD'in Irak'a verdiği zarara ilişkin, "Halen savaş için silah almaya devam ediyoruz. Milyarlarca dolar değerinde silah anlaşmaları yaptık ama en önemli zarar şehirlerimize ve insanlarımızın yaşadıkları yerlere oldu. Bunları telafi edeceğiz. Çünkü halkımızı düştükleri bu zor durumda, evlerini ve paralarını kaybetmişken yalnız bırakamayız. Vatandaşlarımızın zararlarını tanzim etmek için sadece IŞİD'in bize maliyetinin 4-5 milyar doları bulduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

IMF'nin Irak ekonomisine ilişkin ekim ayında yaptığı yüzde 2,7'lik daralma tahminini yüzde 0,5'e revize etmesini değerlendiren Al Allak, şunları kaydetti:

"İstanbul'da IMF heyetiyle bir toplantım oldu. Yüzde 30 civarında düşen petrol fiyatlarından dolayı tahminlerinde daha büyük bir ekonomik düşüş öngörmüşlerdi. Ayrıca IŞİD'in Kürdistan'la ticaret için kullanılan yolları ele geçirmesi de bir etkendi. 2015 yılı düşen petrol fiyatları ve ülkedeki terör faaliyetleri dolayısıyla bizim için istisnai bir yıl olacak. Ancak sonraki yıl 2016'da tekrar ekonomimiz yükselişe geçecek. Ayrıca gelecek yıldan sonra petrol şirketleriyle yaptığımız anlaşmaların da etkisiyle petrol üretiminde de daha yüksek oranlarda artış gerçekleşecek."


"Petrol en düşük 50 doları görür"


Al Allak, Morgan Stanley'in petrolün varil fiyatının 43 dolara kadar düşeceği tahmini karşısında, "Biz o kadar düşeceğini sanmıyoruz. IMF'le görüşmelerimizde de en düşük 50 doları göreceğini tahmin ettik. Bunun da ne kadar süreceği belirsiz. Tahmin etmesi gerçekten güç" dedi.

Düşüşte birçok farklı faktörün rol oynadığına işaret eden Al Allak, şöyle devam etti:

"Tabii ki bu düşüş ekonomiye bir zarar veriyor ancak bizim şöyle bir avantajımız var. Biz diğer OPEC ülkelerinin aksine üretimimizi arttırabiliyoruz. Şimdiye kadar geçtiğimiz on yıllarda yaşadığımız sorunlar yüzünden OPEC ülkeleri içinde bize ayrılan paya ulaşamadık. Şimdiye kadar kapasitemizin altında düşük bir üretim ve ihracatımız oldu. Petrol üretimini ve ihracatını arttırma hakkımız var. Bazı OPEC üyesi ülkeler yapılan anlaşmalar gereği zaten üretim ve ihracatta piyasadaki paylarının son limitine ulaştıkları için daha fazla üretimlerini arttıramazlar. 2016'da petrol üretimimiz günlük 4 milyon varile ulaşacak ve artmaya da devam edecek."

Al Allak, Türkiye için önemli bir ihracat pazarı olan Irak ile ticarete ve iki ülke ilişkilerine de değinerek, son yıllardaki politik gerilim ve farklılıklara karşın ticaret hacminin oldukça yüksek miktarlarda seyrettiğine işaret etti.

Al Allak, "Bu yönde de devam edeceğini düşünüyorum ve gelecekte de daha da artacaktır. Özellikle şu anda iki tarafın da iyi niyeti ilişkileri güçlendirecek ve bu da ticarete de yansıyacaktır. Şu sıralarda lojistik yönünden sınır ve ticaret yollarında sorunlarımız var. Güvenlik açısından risk ve endişeler de ortadan kalktığı zaman ikili ticaret eskisinden de yüksek olacaktır" dedi.

Ülkede kemer sıkma politikaları uyguladıklarını da anlatan Ali Muhsin Al Allak, sözlerini, "Ama bunlar geçici olacaktır. Bazı üst düzey yetkililerin maaşlarında düşüşler gerçekleşti ancak bunlar bile daha sonra geri ödenecektir. Zaten halkımızın alım güçlerini etkileyecek bir düzenlemeye yol açmak istemiyoruz" diyerek tamamladı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER