ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Kasım 2014 Çarşamba 12:04

Irak'tan Türkiye'ye petrol vanaları açılıyor

Iraktan Türkiyeye petrol vanaları açılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, merkezi Irak hükümetinin mart ayından bu yana gerçekleştiremediği petrol sevkiyatının bugünlerde başlayacağını bildirdi.


AB İtalya Dönem Başkanlığı ve Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen "Bir Avrupa-Akdeniz Enerji Köprüsü Oluşturulması: Avrupa-Akdeniz Gazının ve Elektrik Şebekelerinin Stratejik Önemi" konulu konferans için Roma’da bulunan Bakan Taner Yıldız, temaslarına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Uluslararası enerji piyasası ve Türkiye’yi yakından ilgilendirilen Irak petrolünün ihracı konusunda merkezi yönetim ile Erbil’deki bölgesel yönetiminin vardığı geçici anlaşmanın Türkiye’yi nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Yıldız, şunları söyledi:

"Satılan Irak’ın petrolü ve kuzey-güney demeden başından beri savunduğumuz ve Irak’ın normalleşmesine katkı koyacak bir gelirden bahsediyoruz. Mutlaka bu sistemin kurulması ve korunması gerekiyordu. Türkiye bu manada üzerine düşeni yaptı. Bundan sonra Merkezi Irak Hükümeti’nin günlük 150 bin varilden başlamak kaydıyla sevkiyatlarına şahit olacağız. 

Bu bölge için de Irak için de sevindirici bir durumdur. Başından beri söylediğimiz konunun, prensiplerin kabul gördüğünü bir kez daha görüyoruz. Olan petrolün, satılan petolün gelirleri paylaşılır. Satılmayan petrolün gelirleri paylaşılmaz. Bunu başında da söylemiştik. O yüzden merkezi Irak hükümetinin mart ayından bu yana yapılmayan sevkiyatı başlamış olacak."

Sevkiyatın tam olarak ne zaman başlayacağına ilişkin soruya da Bakan Yıldız, "İçinde bulunduğumuz günlerde artık başlar" yanıtını verdi.

Doğu Akdeniz’deki gelişmeler

Yıldız, Kıbrıs açıklarındaki enerji kaynaklarına ilişkin bir başka soru üzerine bölge çevresindeki doğal kaynakların tüm Adalılara ait olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir olanın Akdeniz havzasındaki işbirliğinden geçtiğini dile getiren Bakan Yıldız, "Bizim hassasiyetlerimiz, önceliklerimiz belli. Siyasi fizibilitesi oluşan bir yapıyı kurgulamak lazım ki ekonomik fizibiliteler de oluşmuş olsun" diye konuştu.

Roma’daki temaslarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir gezisine eşlik edeceğini anlatan Yıldız, bu ülkedeki temaslarına ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin, doğalgazını Rusya, Azerbaycan, İran, Nijerya ve Cezayir'den tedarik ettiğini belirten Yıldız, bu yıl içerisinde Katar’dan da almaya başladıklarını, bunu daha da çeşitlendirmek istediklerini ifade etti.

Cezayir ile yapılan kontratın bittiğini anımsatan Yıldız, "BOTAŞ’ın yaptığı çalışmalarla beraber bu kontratı inşallah Sayın Cumhurbaşkanlarının huzurunda uzatmış olacağız. 10 yıllığına, 4,4 milyar metreküp yıl olmak kaydıyla Türkiye’nin doğalgazdaki arz güvenliğine ciddi katkı koyacak bir yapılanmayı sıvılaştırılmış doğalgaz olarak inşallah sağlamış olacağız” diye konuştu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER