ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Aralık 2014 Salı 10:26

IMF Başkanından "petrol" değerlendirmesi

IMF Başkanından "petrol" değerlendirmesi

IMF Başkanı Lagarde, düşen petrol fiyatlarının küresel ekonomiler için iyi haber olduğunu belirterek, çoğu petrol ithalatçısı olan gelişmiş ülke ekonomilerine yaklaşık yüzde 0,8'lik ek büyüme sağlayacağını kaydetti.


Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, düşen petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi canlandıracağını belirtirken, durumun başta Rusya olmak üzere bazı petrol ihracatçısı ülkeler için ciddi risk oluşturduğuna işaret etti.

Wall Street Journal'ın Washington'da düzenlediği Yöneticiler Konseyi'nde konuşan Lagarde, birçok gelişmiş ülkenin son 5 yılın en düşük seviyelerine gerileyen petrol fiyatlarından kazançlı çıkacağı öngörüsünde bulunarak, "Bu, küresel ekonomi için iyi haber" dedi.

"Son aylarda yüzde 30'dan fazla gerileyen  petrol fiyatları, çoğu petrol ithalatçısı olan gelişmiş ülke ekonomilerine yaklaşık yüzde 0,8'lik ek büyüme sağlayacak" ifadelerini kullanan Lagarde, düşen petrol fiyatlarını zayıflayan küresel ekonominin itici gücü olarak nitelendirdi. 

Buna karşın, fiyatlardaki düşüşün petrol ihracatçısı ülkeleri olumsuz etkileyeceğini kaydeden Lagarde, "Fiyatlardaki düşüş, Rusya'nın mevcut kırılganlıklarını artıran ciddi bir tehlike ve bunu onlar da biliyor. Şimdilik bilinmeyen buna verilecek tepkinin ne olacağı" dedi.

Lagarde, İran, Venezuela ve bazı Afrika ülkelerini petrol piyasasındaki gelişmelerden zarar gören diğer ülkeler olarak sıralarken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin de fiyatlardaki düşüşün devam etmesi durumda bütçe açığıyla karşı karşıya kalacağı uyarısını yaptı.

"ABD ekonomisi 2015'te yüzde 3,5 büyüyecek"

Düşen petrol fiyatlarının ABD'nin büyüme hızını artıracağını ifade eden Lagarde, IMF'nin Amerikan ekonomisinin gelecek seneye ilişkin büyüme beklentisini yüzde 3,1'den yüzde 3,5'e revize ettiğini açıkladı.

Lagarde, bir soru üzerine, ABD ekonomisinin daha sıkı para politikası ve faiz artırımına hazır olduğu değerlendirmesini yaparken, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımı zamanlaması konusunda çok dikkatli olacağını savundu.

Öte yandan dünyanın geri kalanının düşük büyüme, düşük enflasyon ve yüksek işsizlik sorunlarının bir araya geldiği "yeni vasat" sürecine girdiğine işaret eden IMF Başkanı, Avro bölgesine yönelik görüşlerini de paylaştı. 

Lagarde, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin düşen petrol fiyatlarının yanı sıra değer kaybeden Avro ve güçlenen finans sektöründen faydalanacağını belirtirken, Avrupalı politikacılara istihdam dostu yapısal reformları hızlandırmaları çağrısında bulundu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER