ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Eylül 2014 Cuma 14:53

İlaç devine şok ceza!

İlaç devine şok ceza!

Çin’de mahkeme, İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline (GSK) firmasına 490 milyon dolar rüşvet cezası verirken, şirketin eski müdürünü hapse mahkûm etti.


Çin’de mahkeme, İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline (GSK) firmasına 490 milyon dolar rüşvet cezası verirken, şirketin eski müdürünü hapse mahkûm etti.

Resmi Xinhua Haber Ajansı’na göre Hunan eyaletinin Changsha şehrindeki mahkeme, Çin’de en yüksek cezayı verdi.

Mahkeme ayrıca GSK’nın eski Çin müdürü Mark Reilly ve diğer yetkilileri, doktorlara ve hastanelere ilaçlarını kullanmaları için rüşvet vermekten 2 ve 4 yıl arasında hapse mahkûm etti.

Polis, Reily’nin GSK çalışanlarına, hastanelere, doktorlara ve sağlık kuruluşlarına rüşvet vermeyi emrettiği ve böylece illegal kazanç sağladığı iddiasında bulunmuştu.

Çin medyasına yansıyan haberlere göre şirketin iki Çinli yöneticisi Zhang Guowei ve Zhao Hongyan, başkent Pekin ve Çin’in ticaret ve finans merkezi Şanghay şehrindeki hastanelere ticaret ve finans kurumlarına rüşvet vermişti. Çin polisi, geçen Temmuz ayında GSK ile ilgili inceleme başlatmış ve şirkette çalışan dört kişiyi gözaltına almıştı. Olayın ardından Çin polisi ayrıca diğer dev uluslararası ilaç üreticileri Novartis AG, AstraZeneca Plc, Sanofi SA, Eli Lilly & Co ve Bayer AG’I geniş inceleme kapsamında 2013 yılında ziyaret etmişti.

Resmi Xinhua ajansı, Reilly’nin başında olduğu şirketin Çin’deki gelirinin 2009 yılında 650 milyon dolardan, 2012’de 1,11 milyar dolara çıktığını yazmıştı.

Çin medyasına yansıyan haberlerde Reilly’nin dev bir rüşvet ağı oluşturduğu ve Çinli satış ekibine kendi ürünlerinin satışı için rüşvet vermeleri yönünde baskı yaptığı ve bununda Çinli tüketicilere piyasadan 7 kat daha fiyat artışı olarak yansıdığı kaydedildi. İngiliz şirketin bu yöntemle yüzlerce milyon dolar yasadışı gelir sağladığı da ileri sürülmüştü.

Bu dava 2009 yılında aralarında bir Avustralyalının da olduğu Rio Tinto şirketinin 4 yöneticisinin 7 ile 14 yıl arasında hapisle cezalandırılmasının ardından yabancı bir şirketin karıştığı en büyük rüşvet skandalı oluyor. GSK, Polonya, Irak, Ürdün ve Lübnan'da doktorlara rüşvet verdiği iddialarıyla karşı karşıya bulunuyor.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER