ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Ekim 2014 Pazartesi 15:41

İhracat reeskont kredisi limiti yüzde 25 artırıldı

İhracat reeskont kredisi limiti yüzde 25 artırıldı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ihracat reeskont kredisi limitini yüzde 25 artırıldığını duyurdu.


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) dengeli büyümeyi desteklemek amacıyla İhracat Reeskont kredisi limitinin yüzde 25 oranında artırıldığını, ayrıca 4 aydan daha uzun vadeli kredilerin ihracatçılara maliyetinin 20 baz puan azaltıldığını bildirdi.

Bankadan yapılan yazılı duyuruda, “İhracat reeskont kredisi yoluyla Bankamız rezervlerine sağlanan katkının 2014 yılında 13 milyar ABD dolarına ulaşması beklenmektedir. Limit artışı, maliyet avantajı ve sağlanan diğer kolaylıklar sayesinde ihracatçılarımızın Bankamız reeskont kredisi imkanını daha fazla kullanması ve Bankamız döviz rezervlerine bu yolla sağlanacak katkının 2015 yılında daha yüksek seviyelerde gerçekleşmesi beklenmektedir.” ifadelerin yer aldı.

Bankaca ihracatçılara kullandırılmakta olan ihracat reeskont kredilerinin limiti 12 milyar ABD dolarından 15 milyar ABD dolarına yükseltildiğini ve bu tutarın 14 milyar ABD dolarlık bölümünün Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.’ye (Türk Eximbank), 1 milyar ABD dolarlık bölümünün ise ticari bankalara tahsis edildiğine işaret edildi.

SEVK SONRASI FERMALARA, İHRACAT REESKONT KREDİSİ İMKANI

Açıklamada, ayrıca şu bilgiler de paylaşıldı:

"Toplam kredi limitindeki artışa bağlı olarak firma bazında kredi limitleri; Dış Ticaret Sermaye Şirketleri için 240 milyon ABD dolarından 300 milyon ABD dolarına, diğer firmalar için 180 milyon ABD dolarından 250 milyon ABD dolarına yükseltilmiştir. 121 - 240 gün vadeli kredilerin maliyetlerinde 20 baz puanlık indirim yapılmış olup, bu kredilere bugünden itibaren altı aylık LIBOR/EURIBOR oranları uygulanacaktır. İhracatçı firmalarca ihracat alacağına istinaden düzenlenip faktoring firmalarına temlik edilen ve faktoring firmalarınca Türk Eximbank’a ciro edilen bonoların reeskonta kabulü suretiyle firmalara sevk sonrası ihracat reeskont kredisi kullandırılması imkanı getirilmiştir."
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER