ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Kasım 2014 Pazartesi 13:28

Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, 7 ay sonra ilk kez arttı

Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, 7 ay sonra ilk kez arttı

Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, altı kez üst üste düşmesinin ardından kasım ayında 104,7 puana yükseldi.


Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, altı kez üst üste düşmesinin ardından kasım ayında 104,7 puana yükseldi.

Merkezi Münih'te bulunan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü Ifo, sanayi ve ticarete ilişkin kasım ayı İş Dünyası Güven Endeksi'nin aylık bazda 103,2 puandan 104,7 puana çıktığını belirtti. En son aylık artışını nisan ayında kaydeden endeks böylece 7 ay sonra ilk kez yükseldi.

Ifo Başkanı Hans-Werner Sinn konuya ilişkin açıklamasında, "Mevcut iş durum değerlendirmeleri geçen aya göre daha elverişli. Gelecek aylara ilişkin beklentiler de daha parlak. Alman ekonomisinde kriz en azından şu an için bir durma noktasına geldi" ifadelerini kullandı. İmalatta da iş ortamı göstergesinin altı aylık azalmanın ardından yükselişe geçtiğini dile getiren Sinn, mevcut iş durumundan en çok üreticilerin memnun olduğunu ve üreticilerin iş görünümlerine ilişkin daha az kötümser olduklarını aktardı.

Sinn, toptan satış iş ikliminin de belirgin şekilde düzeldiğini ve toptancıların mevcut iş durumunu önemli ölçüde daha iyi değerlendirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"İş beklentileri pozitife döndü. İş ortamı perakendecilikte de düzeldi. Mevcut iş durumunun marjinal iyileşmesi sayesinde, olumlu ve olumsuz değerlendirmeler şimdi dengelendi. Perakendeciler, gelecek iş gelişmelerine ilişkin daha az kötümserler. İnşaatta genel olumlu mevcut iş durumu sadece marjinal bozuldu. Söz konusu gelişme yılın bu dönemi için tipik bir durum."

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER